RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Nove mjere za ulazak u Austriju

Nova pravila za ulazak u Austriju iz takozvanih rizičnih zemalja, u koje spadaju i sve države zapadnog Balkana, počet će se primjenjivati od ponedjeljka, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Nove mjere, za razliku od onih koje su najavljene početkom tjedna, sadrže samo male promjene.

Povratnici iz rizičnih regija morat će sada sa sobom imati negativan PCR test, nešto aktuelniji nego do sada, ili ako ga nemaju, kao i do sada, moraju u karantenu.

Obvezujuća karantena i u slučaju posjedovanja negativnog PCR testa važi samo za državljane trećih država koji nemaju boravak u Austriji.

Za državljane Austrije, EU, Europske ekonomske zajednice, Švicarske, kao i sve osobe koje imaju boravak u Austriji, prilikom povratka iz rizičnih regija, prema uredbi Ministarstva zdravlja, to znači da će morati da na granici prikažu ne, kao do sada liječnički atest koji nije stariji od četiri dana, već negativan PCR test, koji ne smije biti stariji od tri dana.

Ako prilikom ulaska oni nemaju PCR test moraju u desetodnevnu samoizolaciju, koju mogu prekinuti ako urade PCR test o vlastitom trošku u Austriji, u roku od 48 sati.

Inače, uredbom je smanjeno i trajanje samoizolacije, sa ranijih 14, na 10 dana.

Najavljivana obavezna karantena, bez mogućnosti prekida, uz obvezan negativni PCR test važit će samo za građane tzv. trećih zemalja.

Inače osobe iz te grupe, kao i do sada, ne mogu bez “pravog i valjanog” razloga ući u Austriju, a izuzetak su one osobe koje ulaze u Austriju iz neke zemlje Šengena.

Te osobe morat će na granici prikazati i potvrdu o smještaju, u kojem će provesti obaveznu desetodnevnu karantenu.

Za diplomate, sezonsku radnu snagu i njegovatelje iz trećih zemalja važi posebno pravilo, a to je da moraju prikazati negativni PCR test i ići u desetodnevnu karantenu, koju mogu napustiti nakon novog testa urađenog u Austriji, u slučaju da je negativan.

Takođee i tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je bez ikakvih ograničenja.

U uredbi je navedena i lista rizičnih područja, koja obuhvaća 31 zemlju i Kosmet. To su: Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Brazil, Bangladeš, Belorusija, Egipat, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, samoproglašeno Kosovo, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunjska, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Јužna Afrika, Turska, Ukrajina, SAD i kineska provincija Hubei.

Za osobe koje su od ponedjeljka već u inozemstvu nova pravila vrijede tek od 1. kolovoza.

Izvor: Vijesti.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom danas od posljedica virusa korona preminula jedna osoba, a registrovan 31 novi slučaj zaraze

Radio Brčko

Србија: Кафићи и ресторани од данас раде и у затвореном простору

Radio Brčko

Додик: Све више заражених људи тражи љекарску заштиту, а здравствени капацитети ограничени

Radio Brčko