RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Od 15. januara nova ograničenja za ulazak u Austriju

Austrija ne prestaje s novim ograničenjima kada je riječ o ulasku putnika u zemlju. Naime, od petka 15. januara u ponoć na snagu bi trebala stupiti nova odredba Ministarstva zdravlja.

Jedna od odredbi je uvođenje prethodne online prijave ulaska u Austriju, saopćila je u ponedjeljak austrijska televizija ORF.

Posebno se naglašava da dosadašnja Odluka o obaveznoj 10-dnevnoj samoizolaciji putnika koji ulaze u Austriju i dalje ostaje na snazi, a izlazak iz karantene je moguć tek nakon petog dana samoizolacije, predočenjem negativnog PCR testa.

Na obrascu će se morati navesti lični kontakt podaci te adresa prebivališta ili smještaja u Austriji, te koliko se dugo osoba namjerava zadržati u Austriji.

Prema tome, svi putnici koji od 15. januara budu ulazili u Austriju trebat će posjedovati prijavu ulaska u elektroničkom obliku ili ispis u štampanom obliku.

Navedene odluke, kao i do sada, ne odnose se na putovanja zbog hitnih i neodgodivih porodičnih i poslovnih razloga, zatim na putnike u prolazu kroz Austriju (tranzit) i osobe koje rade u prekograničnim područjima i diplomate.

Za putnike sa „zelene liste“, obvezna je prijava ulaska u zemlju, ali ne i samoizolacija. Očekuje se da će Irska i Urugvaj biti stavljeni na „crvenu listu“ zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom, dok bi Singapur i Grčka navodno trebali biti skinuti s popisa rizičnih zemalja i područja, navode austrijski mediji.

Prema novoj odluci navodno bi i dalje, bez ikakvih ograničenja, u Austriju mogli ulaziti putnici iz Japana, Južne Koreje, Novog Zelanda, Australije, Norveške i Finske.

Izvor teksta: https://radiosarajevo.ba/

Foto: F. Sorge

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Koronavirus u BiH: Više od 18.000 zaraženih se oporavilo, preminulo 770 osoba

Radio Brčko

Crna Gora na trećem mjestu u Evropi po broju novozaraženih

Radio Brčko

Federacija BiH popušta epidemiološke mjere: Sad je vrijeme

Radio Brčko