RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Presedan u Kuvajtu – osam žena imenovano u Vrhovni sud

Barrons piše da su te žene dio od 54 sudija imenovanih u Vrhovni sud.

Kako je kazaoYousef al-Matawa, predsjednik Vrhovnog sudskog vijeća i Apelacionog suda, nakon određenog vremena njihov rad će biti ocijenjen, međutim, nije precizirao trajanje tog perioda.

Iako je društvo u Kuvajtu jedno od najotvorenijih u Zaljevskim zemljama, porodice svojim članicama i dalje nameću stroga ograničenja sloboda.

Lulwa Saleh Al-Mulla, koja je na čelu Kulturnog i socijalnog udruženja žena, izjavila je da se njena organizacija već dugo bori kako bi žene mogle biti sudije u Kuvajtu.

“Ta imenovanja nas raduju i vjerujemo da napredujemo prema nivou naprednih zemalja”, dodala je.

Pravo glasa i pravo kandidovanja Kuvajčanki na izborima je omogućeno 2005.

Iste godine Massouma al-Mubarak je bila prva ministarica i četiri godine kasnije žene su prvi put izabrane u parlament.

Izvor: Image Credit: Pixabay

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vojska u Kuvajtu dopušta ženama da idu u borbu, ali bez oružja

Radio Brčko