RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Vojska u Kuvajtu dopušta ženama da idu u borbu, ali bez oružja

Kuvajćanke su izrazile nezadovoljstvo nakon što je vojska dopustila ženama da budu u borbenim ulogama, uz dopuštenje muškog skrbnika i zabranila im nošenje oružja.

Aktivisti su tu politiku osudili kao “jedan korak naprijed, dva koraka nazad” nakon što je ministarstvo odbrane također odlučilo da žene u oružanim snagama moraju biti pokrivene.

Ovi potezi izazvali su reakcije na internetu u Kuvajtu, koji se obično smatra jednim od najotvorenijih društava u Zaljevu.

– Ne znam zašto postoje ta ograničenja za pridruživanje vojsci – rekla je za AFP Ghadeer al-Khashti, profesorica sporta i članica Ženskog odbora Kuvajtskog nogometnog saveza.

– Imamo žene koje rade na svim poljima, uključujući i policiju – izjavila je ona.

Ona je također rekla da je njena majka pomogala u otporu kada je irački diktator Sadam Hussein 1990. napao Kuvajt i okupirao ga sedam mjeseci prije nego što ga je protjerala međunarodna koalicija predvođena SAD-om.

Ministarstvo je u oktobru odlučilo dopustiti ženama u borbenim ulogama, ali je potom nametnulo ograničenja nakon što je konzervativni zastupnik Hamdan al-Azmi doveo u pitanje tu odluku.

Žene Kuvajta stekle su pravo glasa 2005. godine i bile su aktivne u vladi i parlamentu, iako su slabo zastupljene u oba.

Za razliku od većine zaljevskih zemalja, poznato je da Kuvajt ima aktivnu političku scenu.

Foto ilustracija Freepik

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Borba protiv organiziranog kriminala u Brčkom: Zbog prometa droge E. Mušanoviću tri godine zatvora

Radio Brčko

U Orašju otkriveno oružje, uhapšen državljanin BiH

Radio Brčko

U Grudama oduzeta droga, oružje i municija

Radio Brčko