Svijet

Sastanak svjetskih sila i Irana u Beču o obnovi nuklearnog sporazuma

Svjetske sile i Iran u ponedjeljak se sastaju u Beču kako bi pokušali da obnove nuklearni sporazum iz 2015. godine, ali Teheran ne odustaje od svog stava zbog čega su male nade da će biti ostvaren bilo kakav napredak, javlja Reuters.
Diplomate upozoravaju da je veoma malo vremena za obnovu sporazuma iz kojeg je 2018. godine istupio tadašnji američki predsjednik Donald Trump.
Šest rundi indirektnih razgovora održano je između aprila i juna.
Iranska delegacija iznijela je listu zahtjeva koje američke i evropske diplomate smatraju nerealnim. Na listi je i insistiranje Teherana da budu ukinute sve američke i sankcije EU koje su uvedene od 2017. godine, uključujući i one koje nisu u vezi sa spornim nuklearnim programom.
Iran je nastavio sa svojim programom obogaćenja uranijuma i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da je s njihovim inspektorima grubo postupano i da im je odbijen pristup kako bi postavili nove nadzorne kamere na jednoj od spornih lokacija.
Američki predstavnik Robert Malley upozorio je da je Washington spreman na jačanje pritiska na Teheran ukoliko razgovori propadnu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button