Svijet

Beč pokrenuo projekt besplatnog PCR testiranja od kuće

Grad Beč pokrenuo je, do dolaska dovoljnog broja vakcina, novi pilot projekt brzog besplatnog testiranja na virus korona od kuće za uposlene u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Mogućnost testiranja putem PCR testa od kuće, metodom grgljanja, za početak će imati 60.000 uposlenih, a već u prvoj sedmici testirano je 5.590.

Osoba se testira slijedeći upute iz klipa koje dobije mailom ili sa web ili mobilne aplikacije. Testiranje se snima. Identitet testirane osobe potvrđuje se pasošom ili iskaznicom koja se drži ispred kamere. Rezultat testa stiže u toku 24 sata putem e-maila. Potvrđeni negativni rezultat testa prihvaćen je na drugim mjestima, primjerice u frizerskim salonima.

– Redovni i brzi testovi na virus korona su iznimno važno i djelotvorno sredstvo u borbi s pandemijom. Time želimo stvoriti jednu vrstu štita za stanovništvo – ističe gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Iskustvo Grada Beča u toku pandemije je pokazalo da je testiranje u što većem broju inteligentna strategija. Dok ne bude raspolagao sa dovoljnim brojem vakcina, ofanzivna strategija testiranja ostaje njegovo najjače oružje protiv pandemije i lockdowna.

U saradnji sa bečkom Privrednom komorom odabrana su i preduzeća iz oblasti industrije, trgovine, uslužnih djelatnosti i uprave koja svoje uposlenike i njihove članove porodica redovno testiraju.

Naredni lockdown Beč bi koštao 2,1 milijardu eura te doveo do gubitka dodatnih 30.000 radnih mjesta.

– Nakon završetka lockdowna u Austriji, od 8. februara kreće postepeno otvaranje. U Beču su 8. februara otvorene trgovine, škole, muzeji i uslužne djelatnosti – saopćio je Eurocom PR Sarajevo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button