Svijet

Широм планете се данас обиљежава Свјетски дан шума

Широм планете се 21. марта обиљежава Свјетски дан шума, а циљ је да се укаже на њихов значај и утицај на опстанак човјечанства.

Шуме доприносе равнотежи кисеоника, апсорбирају угљен-диоксид, заустављају честице прашине и пепела, штите од штетног дјеловања вјетра, штите ријечна подручја и изворишта вода.

Шуме утичу на прочишћавање атмосферских вода, позитивно дјелују на климу, штите тло од ерозије, те осигуравају станишта за многобројне врсте флоре и фауне.

Оне данас покривају нешто више од 30 одсто укупних копнених површина Земље – простиру се на око четири милијарде хектара.

Шуме покривају трећину копнене површине планете Земље, биолошки су најразноврснији екосистеми на копну, у којима обитава више од пола копнених врста животиња, биљака и инсеката.

Упркос свим непроцјењивим еколошким, привредним, друштвеним и здравственим добробитима, човјек уништава шуме без којих не може живјети.

Крчење је и даље озбиљан проблем у цијелом свијету.

Према подацима УН-а, годишње се уништи око 13 милиона хектара шуме, 12 до 20 одсто емисија стаклених гасова у свијету, који проузрокују климатске промјене, изазвано је управо крчењем шума.

Шумарство је значајна привредна грана у Републици Српској, па су самим тим и огромни притисци на природно богатсво. Природним богатством треба управљати на начин који промовише еколошки одговорно, друштвено корисно и економски одрживо газдовање шумама, наводи Јавно предузеће “Шуме Републике Српске”

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!