RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Španija od danas epidemiju COVID-19 tretira kao gripu

Ministarstvo zdravstva Španije odlučilo je epidemiju COVID-19, koja traje već dvije godine, od sada tretirati kao gripu, te će ukinuti osnovne epidemiološke mjere.

Prema odlukama Komisije za nadzor i strategiju javnog zdravstva koje su stupile na snagu danas, lakši ili asimptomatski slučajevi COVID-19 više nisu u okviru obaveznog karantina.

Iako odluka o karantinu i dalje vrijedi za one koji rade na strateškim poslovima poput domova zdravlja, domova za starije i nemoćne osobe ili zatvora, uposlenici u svim ostalim djelatnostima nastavit će svoj svakodnevni život iako imaju COVID-19.

Za osobe zaražene COVID-19 koje rade na pomenutim strateškim poslovima karantin će trajati pet dana.

U slučajevima kada su simptomi “umjereni” ili “visoki” kod onih koji imaju pozitivne testove na COVID-19, primjenjivat će se odmor kod kuće prema nalazu porodičnih ljekara, kao i kod teške gripe.

Novim odlukama potpuno je uklonjeno i praćenje kontakata s grupama oboljelih od COVID-19.

Uvjereni da je faza epidemije COVID-19 prevladana, španski zdravstveni stručnjaci objavili su da će od sada na COVID-19 biti fokusirani samo oni koji se liječe u bolnici i oni iz ranjivih grupa (stariji i hronični bolesnici).

Od 10. februara ukinuta je obaveza nošenja maski na otvorenom, koja je u zemlji uvedena 24. decembra 2021.

U Španiji, gdje je od početka epidemije zabilježeno 11,4 miliona slučajeva, život su izgubile 102.392 osobe.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u posljednjih 14 dana otkriveno 181.307 slučajeva zaraze, prosječan slučaj zaraze COVID-19 na 100.000 ljudi je 386, a u posljednjih sedam dana umrle su 182 osobe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

JZU „Zdravstveni centar Brčko“ o trenutnom stanju vezano za korona virus

Radio Brčko

Koronavirus u Brčkom: Preminule dvije osobe, a 28 novozaraženih

Radio Brčko

Od 15. januara nova ograničenja za ulazak u Austriju

Radio Brčko