RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Stopa inflacije u Turskoj skočila iznad 30 posto

Inflacija u Turskoj sve više izmiče kontroli, sa stopom inflacije koja je u decembru skočila iznad granice od 30 posto na 36,08 posto na godišnjem nivou, što je najviši nivo u posljednje dvije decenije, navodi turska statistika u ponedjeljak u Ankari.

Analitičari su bili iznenađeni snagom rasta cijena. Očekivali su oko 27 posto, javlja dpa.

Stopa se više nego udvostručila od ljeta. Porast troškova života nedavno je također bio vođen višim cijenama hrane.

Samo od novembra do decembra stopa inflacije iznosila je 13,6 posto.

Proizvođačke cijene u decembru su čak porasle za 79,89 posto u odnosu na prethodnu godinu. Cijene koje proizvođači naplaćuju za svoju robu vjerovatno će se, barem djelimično, prenijeti na potrošačke cijene s određenim zakašnjenjem.

Nagli pad kursa turske lire, koji ide ruku pod ruku s inflacijom, čini uvoz robe u zemlju skupljim.

Osim toga, cijene roba na svjetskom tržištu su relativno visoke. To je jedan od razloga zašto se zemlja nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, koja se ogleda u visokoj nezaposlenosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Stotine migranata u Turskoj kreću se prema granicama EU

Radio Brčko

Centralna banka projektovala: Manja inflacija, ali rast BDP-a u odnosu na prošlo godinu

Radio Brčko

U Turskoj registrovana tri slučaja novog delta plus soja virusa korona

Radio Brčko