RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Гранична полиција БиХ: Више од 5.500 лица спријечено у незаконитом преласку границе

Припадници Граничне полиције БиХ у прошлој години одвратили су више од 5.500 лица од покушаја незаконитог преласка границе, док су због кријумчарења људи ухапсили 20 лица, изјавио је Срни директор ове полицијске агенције Зоран Галић.

Он истиче да је Гранична полиција БиХ у 2021. години евидентирала 22 кривична
дјела кријумчарења људи и поднијела надлежном тужилаштву 21 извјештај.

Галић каже да су полицијски службеници Граничне полиције БиХ у прошлој години реализовали низ оперативних акција, међу којима и акцију кодног назива “Галеб”, која се односила на разбијање ланца организованог кријумчарења људи.

У тој оперативној акцији, спроведеној у сарадњи са Тужилаштвом БиХ, учествовали су припадници Граничне полиције БиХ, Полиција Брчко дистрикта и МУП-а Хрватске, и том приликом је ухапшено 10 лица.

Галић каже да је Гранична полиција БиХ прошле године привремено одузела око 50 килограма марихуане проистекле из кривичних дјела, док је највећа оперативна акција усмјерена на разбијање организованих криминалних група у вези са неовлашћеним прометом опојних дрога била акција кодног назива “Ескобар”.

Он истиче да је у овој акцији откривено око 6.000 стабљика индијске конопље у намјенски изграђеном кампу за производњу и узгој марихуане, која је дистрибуисана и на унутрашњем и на тржишту ЕУ.

Галић додаје да је у оперативној акцији “Марихуана” откривено 330 стабљика марихуане, већа количина спида, аутоматске пушке, пиштољи, разна муниција и друго.

“Недавно смо спровели и оперативну акцију `Коридор`, током које смо пронашли и привремено одузели текстилну робу и цигарете у вриједности већој од 350.000 КМ”, рекао је директор Граничне полиције БиХ.

Он наводи да је Гранична полиција БиХ прошле године привремено одузела и око 160.000 кутија цигарета процијењене вриједности око 797.000 КМ.

Прошле године је откривено и више од 1.500 лица која су евидентирана по више основа – по расписаним потрагама од домаћих тијела, потјерницама Интерпола, као и лица којима је одређена мјера забране путовања ван БиХ, попут забрана преласка границе БиХ и друго.

Галић оцјењује да је Гранична полиција БиХ посљедњих година дјеловала у изузетно тешким и сложеним условима које, у највећој мјери, карактерише рад у условима пандемије ковида 19, али да је и поред низа лимитирајућих фактора остварила респектабилне резултате рада у протеклој години.

“Гранична полиција БиХ радила је у условима апсолутног поткапацитета у погледу недостатка кадровских и материјално-техничких ресурса, условима интензивног миграционог притиска на границу БиХ на такозваној балканској рути, повећаног обима прекограничног криминалитета, посебно у области кријумчарења лица, нарочито миграната, као и у условима повећаних захтјева за додатни ангажман полицијских службеника и опреме за обављање граничних провјера и контроле на новоотвореним граничним прелазима”, истиче Галић.

У складу са Годишњим планом рада за ову годину, каже Галић, специфичне циљеве развоја Граничне полиције БиХ представљају изградња и унапређење кадровских и материјално-техничких капацитета агенције ради континуираног повећања нивоа граничне и безбједности аеродрома, а с циљем остварења средњорочног циља у погледу унапређења безбједносног сектора у БиХ.

Осим тога, Гранична полиције БиХ планирала је и унапређење функционалности и безбједности капацитета на пољу управљања информацијама и побољшању рада на евидентирању активности на граници БиХ, што ће допринијети укупној безбједности и у БиХ и у окружењу.

“Такође, унапређиваћемо и развијати анализу ризика на стратешком, оперативном и тактичком нивоу, у складу са европским системима анализе ризика, те наставити да интензивно проводимо активности на спречавању и сузбијању незаконитих миграција и кријумчарења људи /миграната/, као и сваког облика прекограничног криминалитета”, поручио је директор Граничне полиције БиХ.

Галић најављује да ће Гранична полиција БиХ наставити да континуирано унапређује проактивну транспарентност у свом раду, у складу са стандардима и најбољим праксама ЕУ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Od nezakonitog prelaska preko granice odvraćeno više od 2.300 osoba

Radio Brčko

Brčko: U toku akcija hapšenja zbog krijumčarenja migranata

Radio Brčko

Гранична полиција БиХ ухапсила више лица

Radio Brčko