Svijet

Stvaranje krvnih ugrušaka pojavljuje se kod Pfizera i Moderne skoro jednako kao i kod AstraZenece

Ako ste u strahu od krvnih ugrušaka, puno prije ćete ih dobiti ako se ne cijepite pa dobijete koronu, nego ako se cijepite.

Čini se da je hajka na AstraZenecu bila nepotrebna – nova studija Sveučilišta Oxford pokazuje da je nuspojava stvaranja krvnih ugrušaka približno jednako prisutna i kod mRna cjepiva Pfizer i Moderna.

Prema još nerecenziranoj studiji objavljenoj 14. travnja, koju je prenio američki znanstveni portal The Scientist, cerebralnu vensku trombozu (CVT) nakon dobivanja cjepiva Pfizer ili Moderna dožive četiri osobe na milijun ljudi, dok za AstraZenecu ta brojka iznosi pet osoba na milijun ljudi.

Vidimo, razlika je neznatna: obje brojke su približno podjednako male. Vektorsko cjepivo ne nosi bitno veći rizik od mRNA cjepiva.

Nasuprot tome, rizik od CVT-a puno je veći ako dobijete koronu – 39 osoba na milijun bolesnih. Deset puta više nego ako se cijepite Pfizerom, osam puta više nego ako se cijepite AstraZenecom.

Konkretno, od 489.871 pacijenta koji su primili mRNA cjepivo (Pfizer ili Moderna), vensku trombozu u roku od dva tjedna nakon cijepljenja dobilo je njih dvoje, što daje četiri osobe na milijun cijepljenih. A od 513.284 bolesnika s COVID-19, vensku trombozu u roku od dva tjedna nakon dijagnoze razvilo je njih dvadeset, što daje 39 osoba na milijun pacijenata.

Drugim riječima, ako ste u strahu od krvnih ugrušaka, puno prije ćete ih dobiti ako se ne cijepite – pa dobijete koronu – nego ako se cijepite, neovisno hoćete li uzeti Pfizer ili AstraZenecu: rizici kod oba cjepiva skoro su podjednako neznatni.

Ovi nalazi ukazuju da su napadi na cjepivo AstraZeneca, čije je korištenje u mnogim europskim zemljama ograničeno, a u nekima i obustavljeno, bili neopravdani, što potiče i sumnje da ih je organizirala farmaceutska konkurencija, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izvor: www.rtl.hr

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button