RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
KoronavirusSvijet

Sveukupan broj preminulih od COVID-19 u svijetu nadmašio pet miliona

Globalna brojka preminulih od COVID-19 nadmašila je pet miliona u ponedjeljak, manje od dvije godine od izbijanja krize koja ne samo da je razorila siromašne zemlje, nego je također pogodila bogate zemlje s prvoklasnim sistemima zdravstvene zaštite.

Ukupno na Sjedinjene Države, Evropsku uniju, Britaniju i Brazil – zemlje s visokim ili prosječnim standardom – na koje otpada osmina svjetskog stanovništva – također otpada i skoro polovina svih prijavljenih smrtnih slučajeva. Samo su SAD izvijestile o više od 740.000 izgubljenih života, više od bilo koje druge zemlje.

– Ovo je prelomni momenat u našim životima. Šta trebamo učiniti da se zaštitimo kako ne bismo izgubili još pet miliona života? – izjavio je dr Albert Ko, specijalista za zarazne bolesti u školi javnog zdravstva Yale univerziteta.

Broj umrlih, koji je prikupio univerzitet Johns Hopkins, jednak je otprilike  broju stanovnika Los Angelesa i San Francisca. Globalno posmatrajući, COVID-19 trenutno je treći vodeći uzrok smrti, nakon srčanog i moždanog udara.

Zapanjujuća cifra skoro sigurno je niža od realne zbog limitiranog broja testiranja i zbog činjenice da ljudi umiru u svojim domovima bez medicinske pažnje, posebno u siromašnim krajevima svijeta kao što je Indija.

Žarišta su se pomjerala tokom 22 mjeseca od izbijanja pandemije, pretvarajući neke zemlje na mapi svijeta u crvene zone. Virus trenutno razara Rusiju, Ukrajinu i ostale dijelove istočne Evrope. U Ukrajini je samo 17 posto odraslog stanovništva potpuno vakcinisano, u Armeniji samo sedam posto, prenosi AP.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U svijetu u 2021. godini pritvoreno 293 novinara

Radio Brčko

Naučnik Ugur Sahin: Pandemiju koronavirusa je moguće zaustaviti Pfizerovom vakcinom

Radio Brčko

Razlike u pravilima karantina ‘zbunjujuće’ za putnike u Velikoj Britaniji

Radio Brčko