RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Talibani naredili avio prevoznicima da zabrane ženama da putuju avionom osim u pratnji muškog rođaka

Talibani su naredili avio prevoznicima u Afganistanu da zabrane ženama da putuju avionom osim u pratnji muškog rođaka, u posljednjem suzbijanju osnovnih ljudskih prava od strane talibana u zemlji od preuzimanja vlasti.

Talibani su nametnuli široka ograničenja sloboda, uglavnom ciljajući na afganistanske djevojke i žene, a u nedjelju su također naredili lokalnim televizijskim kanalima da prestanu emitirati vijesti BBC-a, prenosi AFP.

Tokom vikenda također su odredili da muškarci i žene ne mogu posjećivati parkove u glavnom gradu istim danima.

Nakon povratka na vlast, talibani su obećali blažu verziju oštre vladavine koja je obilježila njihov prvi boravak na vlasti, od 1996. do 2001., ali ograničenja su se vratila – često se regionalno provode prema hiru lokalnih dužnosnika.

Žene se sve više isključuju iz javnog života, zabranjuju im se školovanje i većinu državnih poslova, a naređuje im se da se odijevaju u skladu s talibanskim strogim tumačenjem Kurana.

U svom posljednjem obračunu, talibani su naredili afganistanskim avio kompanijama Ariana Afghan Airlines i Kam Airu da zaustave žene da se ukrcaju na letove osim ako ih ne prati “mahram” ili odrasli muški rođak.

Odluka je donesena nakon sastanka u četvrtak između predstavnika talibana, dvaju zračnih prijevoznika i imigracijskih vlasti u zračnoj luci Kabul, rekli su avio dužnosnici AFP-u.

– Nijedna žena ne smije se ukrcati na domaće ili međunarodne letove bez muškog rođaka – stoji u pismu koje je visoki dužnosnik Ariane Afghan Airlinesa napisao svom osoblju, a kopiju je dobio AFP.

Glasnogovornik talibanskih vjerskih snaga, Ministarstva za promicanje vrlina i prevenciju poroka, porekao je da je naredio zabranu letova, ali dvije putničke agencije koje je kontaktirao AFP potvrdile su da su prestale izdavati karte samostalnim putnicama.

Još uvijek nije jasno da li će ovo uticati i na strance, iako su lokalni mediji izvijestili da je Afganistanka s američkim pasošom prošle sedmice spriječena letjeti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Грчка забранила јавне прославе Божића и Нове године

Radio Brčko

Bez potvrde o primljenoj vakcini zabranjen ulazak u svaki objekat

Radio Brčko

Талибани увели забрану шишања и бријања

Radio Brčko