RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

‘Dan jednakih plata’ – Smanjena razlika u platama muškaraca i žena u Beču

“Dan jednakih plata” u Beču ove godine pada na 15. novembar. Na današnji dan muškarci u Beču su već zaradili koliko žene u toku cijele godine, što znači da žene u poređenju sa muškarcima ove godine rade 47 dana “besplatno”.

Osnova za ovu računicu predstavlja poređenje prosječnih godišnjih bruto dohodaka za poslove s punim radnim vremenom.

Prosječni bruto prihod kod muškaraca u Beču trenutno iznosi 56.521 eura, dok žene u prosjeku zarade 49.313 eura godišnje, dakle 7.207 eura (7.570 u 2021.) manje od muškaraca.

U poređenju sa ostatkom Austrije, žene su najbolje plaćene u Beču. Prosječni bruto prihod muškaraca u Austriji iznosi 54.571 eura, a žena 44.449, što predstavlja razliku od 18,5 posto (19,3 posto 2020. god.).

Ove godine austrijski Equal Pay Day je pao na 25. oktobar.

Korona kriza je pokazala koliko je važna socijalna infrastruktura koja povoljno utiče na prihode žena. Naime, zahvaljujući dobrim uslugama čuvanja djece u Beču, karijerne mogućnosti žena su veoma dobre.

Upravo su one heroji krize jer i dalje preuzimaju većinu neplaćenog posla te obavljaju najveći dio posla u bolnicama, supermarketima, vrtićima i školama.

– Naš cilj je jednaka plata za istu vrstu posla. Pravedna plata je jedan od najvažnijih preduslova za samostalan život i fer penziju – kaže zamjenica gradonačelnika Beča, Kathrin Gaal.

Ovaj cilj žele dostići na Dan jednakih plata 31. decembra 2030. godine, saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bečka berza proslavlja 250. rođendan

Radio Brčko

Beč dobija biciklističku stazu velikih razmjera

Radio Brčko

UN privremeno zaustavlja aktivnosti u Afganistanu zbog zabrane rada ženama

Radio Brčko