RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Predstavom “Usidrene” večeras počinju regionalni 38. Susreti BH pozorišta/ kazališta u Brčkom

Ovogodišnji regionalni 38. Susreti pozorišta BiH u Brčkom počinju večeras u 19.30 sati u Domu kulture predstavom „Usidrene“, Hrvatskog narodnog kazališta, Split. Susrete će zvanično otvoriti gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić uoči početka igranja prve predstave u takmičarskom dijelu Susreta.

Direktor Susreta Jakov Amidžić danas je u telefonskom razgovoru za Radio Brčko potvrdio da je sadržajno i tehnički sve spremno za 38. Susrete uz strogo poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Amidžić je iskazao stav da pred sobom po kvaliteti imamo do sad najbolji Festival kazališta u Brčkom, te dodao da je i ove godine planiran zavidan prateći program posvećen velikanima teatra u regionu, promocijama monografija i foto- dokumentarnih izložbi o teatru i njegovim zaslužnim djelatnicima.

Autor teksta za predstavu „Usidrene“, Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, Elvis Bošnjak govoreći o večerašnjoj predstavi koja otvara takmičarski dio Festivala pozorišta u Brčkom naznačio je da „Usidrene“, osim dijalektalnog govora, krasi i označava grub i otuđen život ljudi na srednjodalmatinskom, no istovremeno i bilo kojem otoku.

„Usidrene“ donose čitav jedan koloplet različitih, kompleksnih odnosa, među ljudima koji je žive, tačnije, životare  u maloj patrijarhalnoj sredini, ogrubjelih i presahlih emocije.

Prateći program večeras u 18.00 sati u Gradskoj galeriji otvara Кazališno – pozorišno dokumentarna izložba: SLIКOM КROZ DVIJE DECENIJE OBNOVLJENIH SUSRETA POZORIŠTA/КAZALIŠTA. Autori izložbe su Srđan Vukadinović i Jakov Amidžić.

Foto: www.hnk-split.hr

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Predstavom “64” beogradskog Ateljea 212 nastavljeni Susreti, večeras pred publikom dramski komad „To nikad nigdje nije bilo“

Suvad Alagić

Predstavom “Usidrene” HNK iz Splita otvoreni regionalni 38. Susreti BH pozorišta u Brčkom

Suvad Alagić

Jedan od poslednjih intervjua Laneta Gutovića objavljen je u biltenu Pozorišnih susreta u Brčkom

Radio Brčko