Svijet

U Beču omogućen online alat protiv ovisnosti o kockanju i klađenju

Kockanje i sportsko klađenje dosežu svoj vrhunac u vrijeme velikih događaja, poput Evropskog nogometnog prvenstva. Institut za prevenciju ovisnosti u Beču je građanima omogućio besplatan online alat protiv tih ovisnosti.

Prema istraživanjima između 41 i 57 odsto Austrijanaca navodi da su proteklih godinu dana barem jednom sudjelovali u igrama na sreću ili sportskim opkladama. Jedan odsto se svakodnevno kocka i u prosjeku ulaže 57 eura mjesečno.

Online alat genuggespielt.at nudi jednostavnu i pristupačnu pomoć osobama koje žele da potpuno prestanu sa klađenjem i igrama na sreću. Ovaj besplatni osmosedmični program sastoji se od devet modula i kreirao ga je švicarski Institut za istraživanje ovisnosti i zdravstva zajedno sa Univerzitetom u Cirihu, a prilagođen je za austrijsko tržište od strane Instituta za prevenciju zavisnosti u Beču.

Automati i sportske opklade smatraju se najkritičnijim oblicima kockanja, ponajviše zbog velike dostupnosti.

“Posebnost sportskog klađenja, koja se ogleda u jačoj ovisnosti, jeste ‘iluzija kontrole’. Sportsko klađenje sugerira da su kompetencije i stečeno znanje presudne za uspjeh. Međutim, dugoročne studije pokazuju da ‘sportskim stručnjacima’ ne ide ništa bolje nego drugima”, izjavila je Lisa Brunner, direktorica Instituta.

Izvor: https://www.klix.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button