Brčko

Brčko: Osjetan pad broja đaka u Osnovnoj školi u Bijeloj

U Desetoj osnovnoj školi Bijela, južni dio Brčko distrikta, u nekoliko zadnjih godina pad upisa učenika u školu je na godišnjem nivou oko 20 posto.

Direktor X OŠ Bijela Petar Mendeš je za Radio Brčko rekao da je pad upisa učenika u zadnje dvije godine zaustavljen, a glavni razlog osipanja učenika je velik broj odlazaka cijelih obitelji s ovog podučja u ekonomski naprednije zemlje.

Petar Mendeš, direktor Desete osnovne škole Bijela

Mendeš je kazao da je nakon rata u školi bilo oko 600 učenika, dok škola trenutno broji blizu 200 učenika, s tendencijom pada broja upisanih. Prije rata škola u Bijeloj brojala je oko 1.200 učenika.

Do ove školske godine nastavni kadar nije bio u problemu, međutim smanjenjem broja upisanih učenika dio kadra škole već postaje suficitaran.

„Ove godine upisano je 14 učenika, tri peta razreda završavaju razrednu nastavu, a nećemo imati tri prva razreda, tako da se već nazire problem sa viškom jednog od učitelja koji će morati popuniti neko upražnjeno mjesto“, precizirao je Mendeš.

U godinama koje dolaze škola će se suresti s problemom brojnosti učenika, a problem će se pojaviti i u višku nastavnog kadra.

„Trenutni prosjek đaka u razredima X OŠ Bijala je oko 15 učenika, najbrojniji odjel ima 22 učenika, a najmanji odjel ima četiri učenika“, još je kazao Mendeš.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button