RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

U Beču uspostavljena “platforma zviždača” za otkrivanje korupcije u javnoj upravi

Kako bi ojačao povjerenje građana u politiku i javnu upravu Grad Beč je uspostavio “platformu zviždača”, putem koje će se moći prijaviti svi oblici sumnje na korupciju, ekonomski kriminal, zloupotrebu položaja ili neopravdanu upotrebu novca poreznih obveznika.

Novim web portalom za anonimne dojave austrijska prijestolnica nadograđuje postojeće mogućnosti prijave sumnji na korupciju.

Platforma Business Keeper Monitoring Systema (BKMS) visokih tehničkih standarda, koja se primjenjuje i u bečkom zdravstvu od 2020. godine, podnositeljima zahtjeva pruža potpunu zaštitu identiteta.

– Grad Beč se zalaže za transparentnu, nepotkupljivu upravu i dosljedno se bori protiv korupcije. Novi gradski sistem za prijavljivanje nepravilnosti, koji se jednostavno može nazvati whistleblower (zviždač) platforma, je još jedna važna komponenta transparentnog Beča – rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig na predstavljanju projekta.

Ovim projektom vlasti žele zaštititi građane koji prijavljuju nepravilnosti.

– Ovo je važna prekretnica u borbi protiv korupcije. Beč postaje pravedniji, transparentniji, bolji  – rekao je Christoph Wiederkehr, zamjenik gradonačelnika i gradski ministar za transparentnost.

Ozbiljne zloupotrebe se često objelodane samo zahvaljujući informacijama zviždača, koji iz visoko moralnih razloga ukazuju na neetičko ponašanje ili ilegalne radnje unutar jedne organizacije, saopćio je Eurocomm-PR.

Foto: Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kolone kroz Sloveniju prema Austriji: Na Karavankama se čeka satima za prelazak granice

Radio Brčko

Ogromna potražnja hljeba iz konzerve u Austriji

Radio Brčko

Dvorac Terramare u Beču je vlasništvo BiH, obnova će koštati 2,1 milijun maraka

Radio Brčko