RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

UN upozorava na ekološku katastrofu u Crvenom moru

Ujedinjeni narodi su upozorili da bi moglo doći do ekološke katastrofe kao posljedica curenja nafte iz tankera “FSO Safer ” u Crvenom moru.

Ured UN-a u Jemenu na Twitter nalogu upozorio je na moguću ekološku katastrofu: “Veliko curenje nafte iz tankera ‘FSO Safer’ uzrokovat će ekološku katastrofu u Crvenom moru”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodaje da bi se Jemen, koji se više od sedam godina suočava s građanskim ratom, ovaj put mogao suočiti i s ekološkom katastrofom u Crvenom moru.

Ured UN-a u Jemenu naveo je da se naftni tanker “FSO Safer” nalazi 4,8 nautičkih milja od obale provincije Al Hudaydah, na zapadu Jemena, i da nosi rizik od eksplozije ili izlijevanja nafte.

Upozorava se da bi ekološka katastrofa imala vrlo negativan utjecaj na prirodu, turizam i ribarstvo u slučaju curenja nafte iz tankera.

Egipat, Saudijska Arabija, Eritreja, Džibuti i Somalija također bi mogli biti pogođeni ovom situacijom.

Do sada je prikupljeno 40 miliona dolara pomoći za plan spašavanja koji koordinira UN, a za provedbu plana potrebno je ukupno 104 miliona dolara.

Postoji rizik od curenja u Crveno more 1,1 milion barela nafte iz “FSO Safera”, koji se nalazi kod obale Al Hudaydah i koji nije održavan od 2015. godine.

Iz UN-a već dugo upozoravaju da bi potencijalno curenje moglo biti četiri puta veće od curenja nafte u more u katastrofi Exxon Valdeza iz 1989. godine.

Iz UN-a su početkom maja također upozorili da je potonuće “FSO Safer” neminovno i da bi to imalo devastirajući efekat, a operacija čišćenja bi koštala 20 milijardi dolara.

“FSO Safer” je 45 godina star tanker, a ranije je služio kao plutajuća naftna platforma.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Izrael zatvorio obalu Sredozemnog mora zbog izlivanja nafte

Radio Brčko