Svijet

Visoke cijene goriva izazvale društvene nemire u Južnoj Americi

Policija u Argentini blokirala je ključnu ulaznu tačku za centar državne prijestolnice u utorak kako bi odvratila grupu kamiondžija da se pridruži protestu u centru grada, dodatno pojačavajući saobraćajni haos u Buenos Airesu nizom prekida saobraćaja izazvanih bijesom zbog rastućih cijena goriva i njegovih nesrtašica širom Južne Amerike, uglavnom kao rezultat ruskog rata u Ukrajini.

Automobili su vraćeni nekoliko kilometara unazad dok kamiondžije nisu pristale da se uvrste u regularni saobraćaj. Protest kamiondžija je  zbog nestašica dizela i cijena goriva koje sedmicama rastu u argentinskoj prijestolnici.

Argentina je tek jedna od nekoliko zemalja u Južnoj Americi koje se suočavaju s protestima zbog visokih cijena goriva, izazvanih uglavnom ruskim ratu u Ukrajini.

Kamiondžije su u Peruu pokrenule štrajk u ponedjeljak kako bi protestovali protiv visokih cijena goriva, dok je u Ekvadoru najmanje pet ljudi poginulo tokom više od dvosedmičnih protesta predvođenih izvornim domorodačkim stanovništvom koje je kao glavni zahtjev štrajka proglasilo sniženje cijena goriva.

Previranja izazvana rastom cijena također su potresla urede poslovnih čelnika. Prošle je sedmice u Brazilu čelnik državnog naftnog diva Petrobras podnio ostavku u jeku političkih pritisaka da snizi cijene.

Vozači širom svijeta osjećaju nemoć kada toče benzin i dizel dok cijene energenata divljaju.

Ta se nemoć pretvorila u društvene nemire u nekoliko zemalja u Latinskoj Americi ubrzavajući inflaciju, ionako ojačanu visokim cijenama energenata, prenosi AP.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button