BiH

FBiH – U maju više od 95 hiljada turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske, Srbije i Turske

U Federaciji BiH u maju ove godine boravilo je 95.868 turista što je za 143,1 posto više u odnosu na maj 2021. godine, a u odnosu na april 2022. godine više za  88,6 posto. Učešće domaćih turista u ukupnom broju dolazaka u maju bilo je 33,3 posto, a stranih turista 66,7 posto.

Ukupan broj noćenja turista u maju 2022. godine iznosio je 193.821 što je za 145,5 posto više u odnosu na maj 2021. godine, a u odnosu na april 2022. godine više za 96,7 posto. Učešće domaćih turista u ukupno ostvarenom broju noćenja bilo 32 posto, a stranih turista 68 posto.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja je ostvaren u okviru vrste Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 96,5 posto.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (8,5 posto), Srbije (7,7 posto), Turske (7,3 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (7,1 posto) i Njemačke (šest posto) što je ukupno 36,6 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 63,4 posto noćenja, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Broj raspoloživih kreveta u maju 2022. godine iznosio je 29.035 što je za 13,2 posto više u odnosu na maj 2021. godine. Neto stopa iskorištenosti kreveta za vrstu Hoteli i sličan smještaj na području Federacije BiH u maju iznosila je 24,5 posto.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button