Svijet

Zemlje EU odobrile strožije klimatske mjere

Zemlje Evropske unije postigle su dogovor nakon teških pregovora koji su trajali do srijede rano ujutru kako bi podržale strožija klimatska pravila koja bi nalagala da se emisije ugljika eliminišu iz novih automobila do 2035. godine.

Članice EU, njih 27, postiglo je dogovor o nacrtu zakona koji ima za cilj smanjenje stakleničkih plinova EU-a za najmanje 55 posto u 2030. u poređenju sa 1990., umjesto za prethodno dogovorenih 40 posto.

– Dug, ali dobar dan za klimatske akcije. Odluke Vijeća o Fitfor55 (paket koji je osmišljen da smanji emisije stakleničkih plinova u EU za 55 posto) veliki su korak ka ostvarenju Zelenog dogovora EU – rekao je Frans Timmermans, potpredsjednik Evropske komisije zadužen za Zeleni dogovor, nakon sastanka ministara okoliša u Luksemburgu, prenosi Associated Press.

Sporazum o pet zakona koje je prošle godine predložila izvršna vlast EU utire put završnim pregovorima s Evropskim parlamentom. Zastupnici EU zagovaraju ambiciozne ciljeve u cijelom bloku.

Konačno odobrenje zakonodavnog paketa zahtijeva od Parlamenta da razriješi nesuglasice s nacionalnim vladama bloka oko različitih detalja.

– Vijeće je sada spremno pregovarati s Evropskim parlamentom o sklapanju paketa, čime će Evropska unija biti više nego ikad u prvim redovima borbe protiv klimatskih promjena – rekla je Agnès Pannier-Runacher, francuska ministrica za energetsku tranziciju.

Odluka o uvođenju cilja smanjenja emisija CO2 od 100 posto do 2035. za nove automobile i kombije bi zabranila prodaju novih automobila na benzin ili dizel u bloku od 27 zemalja.

Vodeća evropska grupa za kampanju čistog saobraćaja, Transport and Environment, saopćila je da je sporazum vlade EU-a “historijski” jer “razbija vladavinu naftne industrije nad transportom”.

– Igra je gotova za motor s unutrašnjim sagorijevanjem u Evropi – rekla je grupa.

Greenpeace je bio skeptičniji, rekavši da je rok 2035. godine prekasno da bi se globalno zatopljenje ograničilo na ispod 1,5 stupnjeva Celzijusa.

Nakon intenzivnih rasprava unutar trostranačke vlade, posebno između ekologa Zelenih i slobodnih demokrata koji se bave poduzetništvom, njemački su dužnosnici preko noći glasali za kompromis.

Njemačka vlada je saopćila da će sporazum također sadržati da će Komisija dati prijedlog koji će omogućiti da se automobili koji rade isključivo na klimatski neutralna e-goriva nastave prodavati nakon 2035. godine.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button