RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

ZOI Peking: Stroga pravila u cilju sprečavanja zaraze koronavirusom

Policija u Pekingu upozorila je stanovnike da ne pomažu nijednom vozilu na Zimskim olimpijskim igrama ukoliko budu svjedoci saobraćajne nesreće kako bi poštovali stroga pravila uvedena zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Glavni grad Kine bit će domaćin Olimpijskih igara sljedećeg mjeseca u “zatvorenom krugu” kako bi se osiguralo da sportaši ili drugi učesnici ne dođu u kontakt sa stanovništvom.

Vlasti su zatvorile krug prošle sedmice, što znači da će hiljade ljudi (osoblje, volonteri, čistači, kuhari i vozači) sedmicama biti zatvoreni u tom krugu bez pristupa vanjskom svijetu, javio je danas AFP.

Mjere uvedene kao dio kineskog nastojanja da zadrži svoju strategiju nulte Covid zemlje toliko su stroge da je pekinška policija izdala saopćenje u kojem se kaže da mještani ne bi trebali čak ni pomagati olimpijskom vozilima ukoliko dođe do neke saobraćajne nesreće.

– U slučaju saobraćajnih nesreća sa specijalnim vozilima za Zimske olimpijske igre, obratite pažnju na održavanje sigurne udaljenosti i sačekajte da profesionalci stignu na mjesto događaja – saopćio je Ured za upravljanje saobraćaja Pekinga u objavi na Weibu mreži sličnoj Twitteru.

Kina, u kojoj se koronavirus pojavio krajem 2019. godine, slijedi strategiju nulte tolerancije i poduzima isti pristup kako bi ograničila utjecaj pandemije na Olimpijske igre od 4. do 20. februara i naredne Paraolimpijske igre.
To je u suprotnosti s Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju kada je bilo dozvoljen ulazak i izlazak volonterima i drugom osoblju.

Očekuje se da će globalni mediji i otprilike 3.000 sportaša početi stizati u kinesku prijestolnicu u sljedećim sedmicama i ostat će u tom krugu od trenutka kada slete do napuštanja zemlje.

Svako ko uđe u dozvoljeni krug mora biti potpuno vakcinisan ili će se suočiti s 21-dnevnom karantenom kada dođe u Peking, a svi koji budu u tom krugu proći će svakodnevno testiranje i moraju stalno nositi maske za lice.

Sistem uključuje namjenski prijevoz između mjesta događaja, s čak i zatvorenim željezničkim sistemima za velike brzine koji rade paralelno s onima otvorenim za javnost.

Zemlja je dosad prijavila samo nekoliko slučajeva omicron soja, ali dužnosnici se bore s suzbijanjem klastera virusa u nekoliko gradova u kojima se testiraju deseci miliona, a milioni su u izolaciji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Jedna osoba preminula od posljedica koronavirusa, danas nema novoregistrovanih slučajeva

Radio Brčko

Narednog tjedna najvjerojatnije usvajanje Odluke o dodjeli sredstava gospodarstvenicima

Sandra Živković

Koronavirus u Brčkom: Preminula dva lica, a registrovano 14 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko