RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoUncategorized

Brčko: Služba za boračka pitanja i civilne žrtve rata privodi kraju dva značajna projekta

Služba boračko invalidske zaštite brčanske Vlade aktivno radi na dva projekta, što podrazumijeva segment stambenog zbrinjavanja, te nabavku udžbenika za učenike srednjih škola iz porodica demobilisanih boraca. Praktično su privedene kraju sve tehničko operativne aktivnosti za isplatu novčane pomoći kod stambenog zbrinjavanja pripadnika boračkih populacija.

„Uvid na terenu još jednom je potvrdio da postoji značajan broj onih kojima je pomoć u obnovi i sanaciji, odnosno stambenom zbrinjavanju neophodna. Obradili smo više od 1.000 podnesenih zahtjeva. Za ove namjene već je osigurano oko 1.200.000 KM. Iznos se dijeli na po 200.000 maraka za kategorije demobilisanih boraca iz sve tri vojne komponente, te po 100.000 maraka za porodice poginulih i ratnih vojnih invalida“, ističe šef Službe Senad Bešić, dodavši da u rebalansu očekuju još 1.200.000 KM za pomenute namjene.

Kada je riječ o kriterijima i visini sredstava koja bi trebala pojedinačno biti dodjeljivana korisnicima doći će do manjih promjena.

„Ranije smo izdvojena pojedinačna sredstava tretirali kao pomoć, a ove godine, nastojaćemo izdvajanjem sredstava omogućiti korisniku da što više posla, u domenu rekonstrukcije i adaptacije, završi na svom stambenom objektu“, naglasio je Bešić.

Sve što se tiče pomenutog projekta, odmah nakon usvajanja rebalansa budžeta, narednog mjeseca ući će u završnu fazu, što se odnosi i na raspisivanje tendera za nabavku besplatnih udženika brčanskim srednjoškolcima, te studentima iz porodica ratnih vojnih invalida.

„Planirana sredstva za ove namjene su 600.000 maraka, odnosno 250 maraka po učeniku ili studentu. Ovaj posao bi trebao biti okončan krajem idućeg, odnosno početkom oktobra mjeseca“, zaključio je Senad Bešić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!