RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Uncategorized

Сутра годишњица од оснивања СПКД “Просвјета”

У Сарајеву је 14. јула 1902. године, ради ширења просвјете и националне свијести Срба у БиХ, основано Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета”. Просвјета” је имала велики број чланова и донатора и располагала је знатном имовином.

Захваљујући помоћи “Просвјете”, прве генерације српских ђака и студената из БиХ масовније су почеле да се школују према тадашњим европским стандардима.

Друштво је отворило велики број читаоница, штампало много популарних књига ради просвјећивања народа, а у Сарајеву је отворило велику Централну библиотеку.

У “Просвјети” су били активни многи значајни Срби из БиХ, укључујући Алексу Шантића, Петра Кочића, Васиља и Шћепана Грђића, Ђорђа Пејановића, Перу Слијепчевића.

Без обзира на турбулентне историјске прилике, када је рад Друштва прекидан, 1914. током Првог свјетског рата и 1941. године у доба окупације и усташке Независне Државе Хрватске, зацртане смјернице и циљеви “Просвјете”, са неким модификацијама, углавном су остајали исти.

“Просвјета” се увијек бавила школовањем омладине, културним и просвјетним уздизањем српског и осталих народа БиХ, оснивањем библиотека, издавачком дјелатношћу и популаризацијом књига у народу…

Године 1990. године, на Видовдан, у сали Народне и универзитетске бибилиотеке у сарајевској Вијећници, “Просвјету” су обновили интелектуалаци предвођени академиком Војиславом Максимовићем.

Без обзира на ратне услове, друштво је, захваљујући ентузијазму, Функционисало тако што предсједник и главни одбор настављају рад у фочи, уз одборе на територији Републике Српске, као и у Тузли и Зеници.

Данас дјелују двије “Просвјете”, једна у Сарајеву, и друга са сједиштем у Источном Сарајеву са одборима широм Републике Српске.

Институт за интелектуално власништво БиХ донио је 2013. одлуку којом је прогласио Српско културно-просвјетно друштво /СКПД/ “Просвјета”, са сједиштем на Палама, за јединог правног сљедбеника назива и знака овог друштва са правом кориштења у БиХ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održana večer poezije posvećena 150. godišnjici rođenja Jovana Dučića

Sandra Živković

“Preporod” upriličio književno veče „Sjećanje na Bekima Sejranovića“

Sanita Jerković Ibrahimović

Danas 29. put podsjećanje na nedužno stradale civile u Brčkom

Admir Kadrić