RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Trebinje najbolji primjer razvijenosti turizma u BiH

U okviru projekta „EU4BusinessRecovery“ kojeg implementira GIZ, a sufinansiraju Evropska unija i Njemačka vlada tokom proteklih dana u Konjicu su održane edukativne radionice za novinare iz BiH i regiona. Organizovane su i posjete na šest turističkih destinacija u BiH koje su aplicirale za dobijanje zelenog certifikata. Projekat sa fokusom na izvozno orjentisani i turistički sektor ima za cilj pružanje podrške Bosni i Hercegovini u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, podstičući otvaranje novih radnih mjesta, te rast i razvoj preduzeća, čime BiH postaje konkurentija na tržištu Evropske unije.

Cilj radionice koja je održana u ponedjeljak jeste pravljenje reportaža o šest turističkih destinacija u BiH koje marširaju prema certifikatu „Green Destination“. Tom prilikom na samom događaju uz novinare RNU „Radio Brčko“ prisustovali su i predstavnici još 15 medijskih kuća iz BiH koji su dan prije odabrani da podijeljeni u grupama posjete lokacije koje su aplicirale za zeleni certifikat, a to su: Bosanska Krupa, Nacionalni Park Kozara, Trebinje, Spomenik prirode Skakavac pored Sarajeva, Šamac, Konjic kao  i Mostar i Žepče koji obuhvata Zavidoviće i Maglaj.

Osvojivši prvo mjesto na međunarodnom takmičenju „Green Destinations Story Awards – 100 najboljih priča o održivosti destinacije” na ITB-u u Berlinu, najvećem sajmu turizma na svijetu, Grad Trebinje i Hercegovačka kuća, te domaći poljoprivredni proizvođači dobili su značajno priznanje i podstrek za nastavak razvoja održivog turizma u ovom dijelu BiH.

„S obzirom da smo već treću godinu uključeni u program „EU4BusinessRecovery“ na nama je da pokušamo da ispunimo blizu 90 zahtjevnih kriterijuma koji se odnose na certifikaciju destinacije, odnosno dobijanje standarda održive destinacije“, rekao je Dražen Bošković zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Nedaleko od samog ulaska u grad Trebinje za sve posjetioce i turiste nezaobilazan je simbol grada manastir „Tvrdoš“ koji datira čak iz IV stoljeća, a podrumi manastira Tvrdoš skrivaju tajnu staru stoljećima i stakleni pod kroz se mogu vidjeti temelji koji svjedoče o starosti manastira.

“Također, posjetioci manastira imaju priliku posjetiti i podrum, odnosno vinariju koja je poznata  u cijelome svijetu i koja je dobila mnogobrojne nagrade duž svih meridijana. Svake godine broj turista sve je masovniji i prema podacima koje imamo jedan je od pet najposjećenijih manastira na Balkanu“, rekao je Nikola Kokić iz Turističke organizacije u Trebinju.

Bojan Benderac direktor Razvojne gradske agencije kazao je da je u aplikaciji za zeleni certifikat obuhvaćeno više različitih turističkih lokacija u Trebinju koje na godišnjem nivou zbog svog bogatog sadržaja privlače veliki broj turista.

„Da bismo uvezali turističke operatere išli smo u pravcu valorizacije neiskorištenog turističkog potencijala, odnosno „Ćirine pruge“. Cilj nam je bio da je uredimo jer ona prolazi kroz tunele, mostove, nadvožnjake, vinarije, a tu je i pećina „Mlinica“ te srednjovjekovni grad „Mičevac čime smo obuhvatili kulturno, historijsko i prirodno nasljeđe“, dodao je Benderac.

Prema riječima Benderca kroz projekat je urađena signalizacija, postavljanje informativnih tabli sa mapama, izgrađena su odmarališta, nabavljena su bicikla i podijeljena određenim subjektima i formirana je web platforma koja služi za promociju turizma u Trebinju i online rezervacije.

Turistički kompleks manastir Hercegovačka Gračanica koja je sagrađena 2000. godine također jedan od simbola grada, jedna je od najposjećenijih lokacija u istočnoj Hercegovini koja posjetiocima nudi najljepši pogled na cijeli grad. Spomen-kompleks čine crkva Presvete Bogorodice sa zvonikom, vladičanski dvor, biblioteka, amfiteatar, galerija, salon za bankete, česma i ljetna bašta.

Centar grada Trebinja je izgrađen u mediteranskom stilu, a njime dominiraju stara austrijska zdanja i gorostasni platani. Ovaj grad također obiluje mnogim kulturnim, historijskim i religijskim nasljeđem zbog čega je svake godine više turista koji odmor žele provesti baš u ovom dijelu BiH.

 

Za dobijanje zelenog certifikata aplicirala je još i Bosanska Krupa, Nacionalni Park Kozara, Spomenik prirode Skakavac pored Sarajeva, Šamac, Konjic, kao i Mostar i Žepče koje obuhvata Zavidoviće i Maglaj.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Trebinjac se prerušio u policajca i uhapsio ženu koja mu je kasnije iskočila iz auta

Radio Brčko

Требиње: Глумци Аница Добра и Ирфан Менсур награђени “Златним платаном”

Radio Brčko

Njemački magazin “Focus” proglasio Trebinje za najbolje mjesto na svijetu za život u penziji

Radio Brčko