RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: За 15 дана требала би почети исплата помоћи запосленима у јавном сектору

Ребалансом буџета Дистрикта за 2023. годину у износу од 40,5 милиона КМ обезбјеђена су средства између осталог и за повећање плата запосленима у јавном сектору, као једна од обавеза преузетих у договору са Синдикатом Брчко дистрикта у вези са повећањем плата запослених у јавној управи.

Предсједник Синдката Дистрикта Игор Бабић каже да је овим Ребалансом планирана исплата једнократне помоћи запосленима у јавној управи који имају плату мању од 1.200 КМ.

„Ми смо добили информацију да би исплата једнократне новчане помоћи запосленима у органима јавне управе, требала почети за највише 15 дана у износу од 400 марака, а чија је основна плата до 1.200,00 КМ односно која не прелази неопорезиви дио, као и правним лицима које је основао Дистрикт“, појаснио је Бабић.

Према ријечима Бабића право на ову једнократну помоћ имају и запослени у Јавним предузећима.

„С тим да ће ако предузеће послује позитивно исплатити једнократну помоћ, а уколико предузећа немају новчана средства биће исплаћено из ребаланса буџета Дистрикта за 2023 годину“, истакао је Бабић.

Како је рекао, на списку се налази око 660 запослених у органима јавне управе који су испунили услове за исплату ове помоћи, а што се тиче Јавних предузећа немају тачан број.

„Влада Брчко дистрикта је тражила од Јавних предузећа да доставе спискове са жиро рачунима оних који би требало да добију ову помоћ и вјерујемо да нико неће бити изостављен“, навео је Бабић.

У данашњој анкети питали смо и Жику Ђурића, запосленог у органима јавне управе у Брчком, шта за њега значи ова једнократна помоћ.

„Раст цијена је евидентан на свакодневном нивоу и свака помоћ ће добро доћи пошто је свакако неизвјесна ситуација око поскупљења“, рекао је Ђурић.

Подсјећамо, генерални штрајк запослених у јавној управи Дистрикта почео је 23. маја ове године а завршен је четврог јула потписаним Споразумом о престанку генералног штрајка између Владе Дистрикта и брчанског Синдиката.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!