RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Бањалука: Наставља се тренд пада уписаних студената и у наредној академској години

Тренд пада броја уписаних студената на Универзитету у Бањалуци, према процјенама стручњака, биће настављен и у наредној академској години због лоше демографске слике која узима данак, а како амфитеатри не би остали празни ова високошколска установа у наредним мјесецима планира да унаприједи уписну политику и тако привуче већи број бруцоша.

Истакнуто је ово на јучерашњој сједници проширеног колегијума и Сената Универзитета у Бањалуци која је одржана с циљем изналажења рјешења за уписну политику у 2019/2020. академској години.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић истакао је да ће ресорно министарство на основу анализа потреба тржишта рада идентификовати студијске програме који су потребни Српској у будућности, те на основу те слике креирати рационализацију студијских програма.

Он је истакао да је упознат са чињеницом да на два јавна универзитета у РС, као и на приватним високошколским установама постоје слични или исти студијски програми на којима влада мањак заинтересованости.

– Ту морамо направити одређене уштеде и рационализацију. Нећемо дозволити да егзистирају студијски програми на којима постоји вишак наставника, а мањак студената – додао је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да је ова високошколска установа у претходном периоду урадила много на модернизацији студијских програма, те да је на великом броју факултета у току процес релиценцирања и модернизације који би требао бити завршен до уписа наредне генерације студената.

– Медицински факултет је покренуо модернизацију својих програма, као и Архитектонско-грађевинско-геодетски, Филолошки и Правни факултет. Од јула прошле године, након првог уписног рока, предузели смо низ активности и очекујем резултате током наредног уписа – рекао је Гајанин и додао да је у циљу повећања броја страних студената лиценцирано неколико студијских програма на енглеском језику, те да је усвојена стратегија и акциони план размјене студената.

Професор са Природно-математичког факултета у Бањалуци Драшко Маринковић истакао је да све пројекције показују да ће у наредном периоду бити мање уписаних студената.

– Интензивна демографска рецесија која је присутна посљедњих неколико година иницира да имамо смањен број ученика у основним и средњим школама а самим тим и на универзитету. Због тога унапређење уписне политике мора ићи у правцу демографских фактора који су поражавајући – навео је Маринковић и додао да се у посљедњих неколико година, на основу природног прираштаја популација смањила за око пет одсто, а када се додају и миграциони процеси за око 50.000 становника.

Школарине

Радослав Гајанин рекао је да у наредној академској години неће бити повећања школарина, те да ће оне остати на досадашњем нивоу.

– Разговараћемо са ресорним министарством да видимо на који начин ћемо подстицати студенте да се школују за дефицитарна занимања. То смо до сада радили на начин да број студената на буџету буде већи на тим студијским програмима, а ту првенствено мислим на оне који образују кадрове за информационе технологије – рекао је Гајанин.

Извор: www.glassrpske.com

Фото: Freepik

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Пријемни испити за бруцоше на бањалучком Универзитету планирани за 27. јун

Radio Brčko

Настава за бруцоше на Универзитету у Бањалуци почиње 5. октобра

Radio Brčko

Brčko: Počinje drugi upisni rok na brčanske fakultete

Radio Brčko