RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHSvijet

Beč: Predložen projekat ultra brzih vozova, kroz BiH bi prolazilo 340 km pruge

Institut je napravio plan željeznica sa četiri relacije: Dablin-Pariz, Lisabon-Helsinki, Brisel-Valeta i Berlin-Nikozija na kojoj se nalazi i Zapadni Balkan, odnosno i Bosna i Hercegovina.

Novom željezničkom mrežom, predviđenom programom evropskog oporavka od COVID-a 19, išlo bi se brzinom između 250 i 350 km/h, a mogla bi biti izgrađena u narednoj deceniji, prenosi Blic.

Kroz Bosnu i Hercegovinu bi prolazilo 340 kilometara pruge za čiju izgradnju bi bilo potrebno više od 10 milijardi eura, to bi bila druga najskuplja i najduža dionica u zemljama Zapadnog Balkana. Najduža i najskuplja prolazila bi kroz Srbiju.

Pored BiH, željeznica bi prolazila i kroz Srbiju, Albaniju, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, a ukupno bi to sve koštalo 1,1 bilion eura.

Prosječna brzina bila bi povećana na 250 do 350 km/h, za razliku od trenutnih brzina koje se na pojedinim dionicama kreću znatno ispod 200 km/h. To znači da će putnici od Pariza do Berlina stizati za četiri sata, što bi aviosaobraćaj praktično učinilo zastarjelim i nepotrebnim za većinu unutarevropskih putovanja.

U prijedlogu se navodi da bi tako bila smanjena i emisija CO2, za četiri do pet procenata, a bili bi uvećani i teretni kapaciteti željeznice.

Nova mreža, sa sistemom duplih kolosijeka i velikih brzina, trebalo bi da bude usklađena sa postojećim željezničkim mrežama, a tamo gde je moguće bit će adaptirana već postojeća infrastruktura.

Izvor: www.klix.ba

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Prema nacrtu dokumenta – BiH ove sedmice dobija kandidatski status za EU

Vladimir Matijević

BiH kandidatski status tek za dvije godine

Radio Brčko

Pasoš BiH na 49. mjestu po vrijednosti u svijetu, a državljani BiH imaju pristup u 117 država bez viza

Radio Brčko