RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Bevanda: Aranžman s MMF-om podrazumijeva i određeni set reformi

Dogovor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s vlastima u BiH o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu još nije postignut zbog nedostatka konsenzusa u vezi s reformama koje bi trebale biti dio programa.

Jasno je to poručeno iz MMF-a nakon što je njihov tim stručnjaka, pod vodstvom Martina Petrija, šefa Misije za BiH, obavio online pregovore s bh. zvaničnicima u proteklih mjesec.

U prijevodu, od novog kredita, teškog 1,5 milijardi KM, nema ništa i novi pregovori bit će nastavljeni tek na proljeće. No, upitno je hoće li do dogovora i doći s obzirom na to da RS ne želi bilo kakav prijenos nadležnosti.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i član Fiskalnog vijeća, koji je bio upoznat s pregovorima, rekao je  za “Avaz” da je “pitanje novog aranžmana s MMF-om najmanji problem za vlasti na razini BiH jer niti jedna marka iz ovih kredita se ne koristi za proračun institucija BiH, nego ta sredstva idu entitetima”.

– Kako sredstva iz aranžmana s MMF-om ne idu u proračun BiH, tako nema nikakvih negativnih posljedica po financijsku stabilnost BiH ukoliko se taj aranžman ne postigne – govori Bevanda.

No, pojasnio je da svaki aranžman s MMF-om podrazumijeva i određeni set reformi, od kojih neke predstavljaju i obaveze za institucije na nivou BiH, koje se moraju i provesti nakon potpisivanja Pisma namjere i prihvatanja strukturalnih odrednica i prethodnih mjera.

– Tijekom pregovora izrazio sam spremnost da BiH prihvati aranžman s MMF-om, ali predstavnici entiteta su ti koji, sukladno svojim ustavnim nadležnostima, odlučuju što je za njih prihvatljivo, a što ne i zato ne komentiram ničije odluke ni postupke u Fiskalnom vijeću BiH – kaže Bevanda za “Avaz”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bevanda: Moguće povećanje plata u institucijama BiH

Radio Brčko

Bevanda: Bosni i Hercegovini je potreban novi kredit MMF-a

Radio Brčko

Беванда и Хоунгбо потписали споразум: За аграр и село 12 милиона евра

Radio Brčko