BiH

Беванда и Хоунгбо потписали споразум: За аграр и село 12 милиона евра

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда и предсједник Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/ Жилбер Хоунгбо потписали су данас споразум о финансирању за Пројекат пољопривредног развоја и руралних предузећа /РЕАДП/, вриједан око 12 милиона евра.

Вриједност овог пројекта, који ће бити реализован у наредних пет година, јесте 11.787.000 евра, а кредит ће бити алоциран 60 одсто на Федерацију БиХ /ФБиХ/ што је 7.062.200 евра и 40 одсто на Републику Српску, којој ће бити дозначено 4.724.800 евра, саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

“Важно је рећи да је ово повољан аранжман са роком отплате од 18 година и грејс периодом од три године. Пројекат ће бити реализован на цијелој територији БиХ и то у 90 општина. Очекујемо да ће овај пројекат побољшати организацију мањих произвођача и њихово удруживање како би лакше освојили тржиште”, нагласио је Беванда.

Он је истакао да је циљ пројекта повећање прихода омладини у сеоским срединама и сиромашним домаћинствима тако што ће бити ангажовани у профитабилним агро-бизнисима.

“Од овог пројекта очекује се да директно укључи и оствари корист за 8.650 корисника из циљних домаћинстава и око 5.000 индиректних учесника који ће имати користи од повољних улагања у инфраструктуру”, рекао је Беванда.

Беванда је захвалио представницима ИФАД-а који су омогућили реализацију овог уговора и изразио наду да ће владе Републике Српске и ФБиХ успјешно успоставити комуникацију са локалним заједницама у којима ће пројекат бити спроведен.

Споразум је и овог пута потписан кореспондентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су предузете с циљем спречавања ширења вируса корона.

Фото: Профимедиа/Илустрација

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button