BiH

БХ Новинари апелују на медије да пријаве сваку врсту политичких, интересних или идеолошких притисака

Удружење/удруга БХ Новинари апеловало је на медијске раднике у Босни и Херцеговини да сваку врсту политичких, интересних или идеолошких притисака, пријетњи или застрашивања пријаве Линији за помоћ новинарима Удружења/удруге БХ Новинари, као и надлежним полицијским и правосудним истражним органима.

Удружење је упутило овај апел потакнуто појачаним тензијама у јавном простору и искуствима ранијих предизборних периода обиљежених притисцима на новинаре у Босни и Херцеговини.

– Вријеме пред нама бит ће изазовно за новинарску струку. Јачање национализма, политичке манипулације, идеолошке конфронтације и пријетње, само су неки од феномена које можемо очекивати у предизборном периоду. Наведом свједочимо већ данас,  још снажнија радикализација јавног комуникацијског простора услиједит ће у периоду званичне, изборене кампање у септембру. Водећи национални лидери већ су један број медија увукли у своје политичке игре, третирају их као моћно средство политичке и националистичке пропаганда, а не професионалног и објективног извјештавања у интересу цјелокупне јавности – саопћено је из Удружења/удруге БХ Новинари.

Удружење напомиње да свједочимо такођер некритичком преношењу изјава политчара, острашћених  и тзв. аналитичара и стручњака, као и директном копирању њихових статуса са друштвених мрежа у медијске садржаје, без новинарске анализе и плуралиситчког приступа, као и да овакви поступци уредника озбиљно доводе у питање јавну функцију и кредибилитет медија, а грађане лишавају основног људског права на приступ објективним, свеобухватним и тачним информацијама.

Удружење/удруга БХ Новинари апелује на медије да у интересу демократског развоја овог друштва, новинарске етике и стандарда струке, у ово осјетљиво вријеме бирају саговорнике којима додјељују експертски или информативни простор, да објективно, привржено миру, демократији и владавини права обављају свој посао, уз потребан критички приступ и једнаку дистанцу према свим саговорницима.

– Охрабрујемо вас да останете моћна снага друштвеног коректива, те да рачунате на струковно савезништво и професионалну подршку – стоји у апелу.

БХ новинари и Линија за помоћ новинарима имају мрежу 22 адвоката из свих дијелова државе. Путем БХ новинара,  медиски радници се могу обратити мрежи адвоката већ данас и користити њихову бесплатну правну и стручну помоћ у случају напада, пријетњи или покушаја политичких и националних лидера на присилу на рад у њиховом интересу а не у интересу јавности и грађана.

Извор и фото: Фена

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button