RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Одржана дебата о ширењу дезинформација у медијима

“Дезинформације у медијима највише се шире кроз политичку пропаганду, посебно у предизборном периоду”, истакао је представник Мисије ОЕБС-а у БиХ Златан Мусић, на дебати коју је ова организација данас у Брчком одржала у сарадњи са Удружењем БХ новинари.

„Према нашим анализама, лажне вијести су се појављивале највише на страницама које немају импресум“, рекао је Мусић.

Он је нагласио да се ОЕБС против лажних вијести и дезинформација покушава борити организовањем радионица за едукацију медијских радника и студената новинарства.

На тему „Препознавање и борба против дезинформација ‘Фејк њуз’ у јавном медијском простору, те утицај дезимформација на јавно мњење”, представник Клуба новинара Адмир Кадрић каже да тачност објављених информација увијек мора бити испред ажурности.

„Врло је важно да новинари провјеравају информације, да не журимо за ексклузивношћу, да сваку чињеницу провјеримо бар на два или три извора, како бисмо избјегли могућност дезинформације“, рекао је Кадрић.

Одговоран приступ информисању, медијска писменост, стручан рад, те законско уређење медијског простора прва су степеница ка правилном и истинитом информисању, закључак је учесника данашње дебате.

У данашњој дебати учествовали су и представници медија, представници НВО-а, као и представници власти, полиције и судства Брчко дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Srednjoškolci Brčko Distrikta i Novog Pazara protiv podjela, tabua i predrasuda

Suvad Alagić

Sve spremno za spektakularni Izbor za Fotomodela Brčko Distrikta

Radio Brčko

Пчелари и воћари у Брчком имају добру сарадњу

Дејана Крстић