RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Bruto izdaci za istraživanje 30,84 miliona KM

Bruto domaći izdaci za istraživanje i razvoj u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosili su oko 30,84 miliona KM, od čega su tekući izdaci 23,59 miliona KM, a investicioni izdaci 480.000 KM, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Skoro polovina bruto domaćih izdataka ili 48,5 odsto bila je u oblasti inženjerstvo i tehnologija.

Oblast istraživanja i razvoja određena je prema oblasti u kojoj radi najveći broj zaposlenih na poslovima istraživanja i razvoja.

Na poslovima istraživanja i razvoja u prošloj godini bilo je zaposleno 1.190 lica sa punim i kraćim od punog radnog vremena, od kojih je 551 žena.

Broj zaposlenih moguće je izraziti i pomoću ekvivalenta pune zaposlenosti i tako se dobija da je u prošloj godini na puno radno vrijeme na poslovima istraživanja i razvoja bilo zaposleno približno 935 lica.

U istom periodu na poslovima istraživanja i razvoja, na osnovu ugovora o djelu ili autorskog ugovora, bila je angažovano 365 lica, od kojih 140 žena.

Od ukupnog broja zaposlenih, najveće učešće od 64 odsto imaju istraživači, gdje je najveći broj istraživača bio zaposlen u sektoru visokog obrazovanja.

Od ukupno utrošenih sredstava, 72,9 odsto sredstava utrošeno je za primijenjena istraživanja, 17,5 odsto za fundamentalna istraživanja i 9,7 odsto za eksperimentalni razvoj.

 

srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tim ljekara u Nišu istražuje da li koronavirus oštećuje i čulo sluha

Radio Brčko

Sapien Labs ispitao gdje žive psihički najzdraviji ljudi?

Radio Brčko

Istraživanje OSCE-a: Četiri od deset žena u BiH iskusilo je psihološko, fizičko ili seksualno nasilje

Radio Brčko