RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Tim ljekara u Nišu istražuje da li koronavirus oštećuje i čulo sluha

Tim ljekara u Nišu istražiće da li virus korona oštećuje i čulo sluha kod teško oboljelih, budući da je uočeno da kod pojedinih pacijenata postoji pad sluha na visokim frekvencijama, izjavio je direktor ORL klinike Kliničkog centra u Nišu Dušan Milisavljević.

On je objasnio da ljekari pretpostavljaju da korona, pošto pada čulo ukusa i mirisa, može napraviti problem i sa čulom sluha.

“Pacijenti se žale na nestabilnost, zujanje u uhu, najviše nas interesuje da li dolazi do oštećenja sluha. Imamo nameru da ispitamo više od 100 najtežih pacijenata i kroz par nedelja upoznamo javnost da li ima oštećenja”, rekao je Milisavljević za RTS.

Tim ljekara ušao je u crvenu zonu niškog Kliničkog centra, a pacijente provjeravaju standardnim ORL pregledom, kao i audiometrom.

Radiće se detaljan pregled u trajanju od 40 minuta na pacijentima koji nisu na respiratoru.

Pacijenti će se mjesec dana nakon završetka liječenja provjeravati da li im se vratilo čulo mirisa i ukusa i kakvo je stanje sa sluhom.

“Želimo da svako iz svoje oblasti upozna ovaj virus. Nauka se ujedinila, imamo protok informacija nesmetan i poslaćemo rezultate”, navodi Milisavljević.

Foto: Shutterstock

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Naučnica SZO-a Soumya Swaminathan: Mladi ljudi bi vakcinu protiv koronavirusa mogli čekati do 2022. godine

Radio Brčko

Srbija sedma u svijetu po procentualnom broju vakcinisanih

Radio Brčko

Osnovci od prvog do petog razreda ne treba da nose maske tokom nastave

Radio Brčko