BiH

BiH: Čak 48 odsto žena od svoje 15 godine doživjelo neki oblik nasilja

U 96 odsto slučajeva počinioci nasilja su muškarci

U BiH je 48 odsto žena iskusilo neki oblik nasilja od svoje 15 godine, a u 96 odsto slučajeva počinioci nasilja su muškarci, podaci su UN vumen u BiH.

“Nasilje nad ženama i djevojčicama koje ostavlja psihičke, seksualne i fizičke posljedice predstavlja najteži oblik kršenja ljudskih prava”, ističe se u saopštenju.

Nasilje nad ženama i djevojčicama posljedica je neravnopravnih odnosa u porodici i društvu gdje dominira uloga muškarca.

U saopštenju se dodaje da su najčešći počinioci nasilja intimni muški partneri.

U prilog tome govore i podaci prvostepenih sudova u BiH koji u 96 odsto slučajeva bilježe muškarce kao počinioce nasilja.

“Upravo nasilje sprečava žene da uzmu punopravno učešće u društvu i ostavlja posljedice po ekonomiju i javno zdravlje. Procijenjeni godišnji troškovi odgovora na nasilja u porodici u BiH iznose 65 miliona KM” navodi se u saopštenju.

Kako bi se obezbijedio adekvatan odgovor, UN vumen sarađuje sa nadležnim institucijama i nevladinim organizacijama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button