BiH

Sarajevo: Druga Bh. povorka ponosa odgođena zbog koronavirusa

Organizacioni odbor druge Bh. povorke ponosa je prethodnih mjeseci posvećeno i odgovorno radio na organizaciji Povorke, uz potpuno poštivanje svih preporučenih mjera.

“Iza nas su brojni interni sastanci, kao i sastanci sa nadležnim institucijama i međunarodnom zajednicom. U proteklom periodu smo aktivno razgovorale/i sa LGBTIQ osobama i našim sugrađanima/kama, te smo od same najave povorke bili svjesni specifičnosti organizacije u ovako izazovnim i nezahvalnim okolnostima. Zajednički, a u saradnji sa našim saveznicima/cama smo preispitivali i razrađivali organizaciju druge Bh. Povorke ponosa misleći na svaki detalj, od percepcije javnosti i podrške koju očekujemo, utjecaja na LGBTIQ zajednicu, insititucionalnih prepreka, epidemioloških mjera do važnosti i neophodnosti kontinuiranog skretanja pažnje na probleme sa kojima se zajednica suočava, a koji su nažalost postali izraženiji usljed pojave koronavirusa.

Svjesne/i trenutno pogoršane epidemiološke situacije, kao odgovorni građani/ke i aktivisti/kinje, u ime solidarnosti sa svima koji na različite načine bivaju žrtvama pandemije i nemara političkog sistema, a uslijed brige o LGBTIQ zajednici koja i pored sistemskih propusta trpi i posljedice homofobije, donosimo odluku o pomjeranju druge Bh. povorke ponosa”, stoji u saopćenju organizatora.

Druga Bh. povorku ponosa, kao masovni javni protest za ljudska prava, odgođena je za vrijeme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna, a o samom datumu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

U narednom periodu će biti organizovane javne tematske diskusije koje će problematizirati i dekonstruisati pitanje prava i slobode na okupljanje, a sa javnoćću će biti objavljivani i problemi i prepreke sa kojima su se suočavali organizatori tokom organizacije druge Bh. povorke.

Bh. povorka ponosa, iako ne u svom zamišljenom formatu, će ipak biti obilježena 23.8. nizom aktivnosti.

“Naglašavamo da kao savjesni/e i odgovorni/e građani/ke povorku odgađamo zbog epidemiološke situacije, ali skrećemo pažnju na niz problema koji su realnost organizacije LGBTIQ javnih događaja.

Bh. povorku ponosa nadležne institucije ne vide kao protest za ljudska prava, te pod izgovorom događaja visokog rizika nameću dodatne mjere osiguranja, koje ne nameću niti jednom drugom skupu okarakterisanom kao visokorizičan.

Istovremeno, često smo suočeni sa institucionalnom šutnjom, odbijanjem zahtjeva i administrativnom borbom kroz koju ne prolaze slični skupovi. Na teret nam se stavljaju nerealni zahtjevi koji u konačnici onemogućavaju naše pravo na slobodu okupljanja i zaštitu od države. Mi, LGBTIQ osobe smo izašle na ulicu i izlazit ćemo, ali je važno naglasiti da smo jedini koji plaćamo cijenu izlaska na ulicu i korištenja prava na slobodu okupljanja”.

Organizatori su pozvali sve koji su na strani borbe za ljudska prava svih da ih kontaktiraju i sa njima budu dio borbe i akcija koje će biti organizovane u budućem periodu.

“Mi nećemo odustati od borbe za slobodu i bolji život svih, jer ničiji život nije niti može biti u četiri zida”, poruka je organizatora Povorke.

Izvor: www.klix.ba

Foto: Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button