RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Inženjerska komora FBiH – Apel građanima Zenice u vezi sa sinoćnjim zemljotresom

 

Inženjerska komora FBiH skreće pažnju javnosti i građanima ugroženog područja sinoćnjim zemljotresom  da postoji mogućnost i novih zemljotresa u narednim danima.

– Iskustva nakon tragičnog zemljotresa u Petrinji koja su sa nama podijelile kolege iz  Hrvatske komore inženjera građevinarstva, ali i naši ljudi koji su odlazili da pomognu sanaciji štete u Hrvatskoj i Turskoj upućuju na sljedeće korake:ugrožena područja trebaju biti pregledana od strana stručnih lica, kao i objekti sa narušenom stabilnošću (pojava naprslina, pukotina, urušenih elemenata). Objekti sa narušenom statičkom stabilnošću u prvom udara mogu biti katastrofalno devastirani sa najtežim posljedicama, a u naknadnim udarima pri zemljotresima i manjim od 6 stepeni – ističu iz Inženjerske komore FBiH

Stoga, pozivaju građane da obiđu svoje objekte i sagledaju eventualne promjene na objektima, kontaktiraju FUCZ kako bi se izvršio pregled i popis, te sagledale štete uz smjernice i preporuke.

-Također se mole građani da ako imaju mogućnost alternativnog boravka van svojih domova u narednim danima, obavezno privremeno napuste boravak u vidno oštećenim objektima. IK FBiH je stupila u kontakt sa predstavnicima FUCZ, u ovom momentu reakcije lokane vlasti, prije svega MUP i kantonalne civilne zaštite, izgleda kao pravovremena i korisna. IK FBiH, prije svega njena Matična sekcija građevinskih inženjera, će pratiti situaciju i u slučaju pogoršanja situacije će reagovati u skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji sa FUCZ – navode iz te komore.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom o upravljanju ljudskim resursima, inovativni modeli

Изабрано ново руководство Привредне коморе Брчко дистрикта

Vladimir Matijević