RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Najviše automobila u 2018. godini kupila Vlada Brčko Distrikta

Na službene limuzine u BiH tokom prošle godine potrošeno je 10,6 miliona KM, što je više nego za policijska, vatrogasna i vozila hitne pomoći, podaci su baze Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prema ovim podacima, tokom protekle godine završeni su tenderi u ukupnoj vrijednosti većoj od 38,7 miliona KM u kojima je u BiH kupljeno 926 vozila. U ovaj iznos uračunata je vrijednost svih vozila koja su nabavljana tokom prošle godine, uključujući kamione, vozila hitne pomoći i policijska vozila, međutim, prednjače putnički automobili.

Kako navode u BIRN-u BiH, najviše automobila 2018. godine kupila je Vlada Brčko Distrikta – ukupno 48, za 1,5 milion KM. Međutim, od tog broja veći dio se odnosi na policijska i kombi vozila, te traktore i motocikle, ali je tu i 18 putničkih, vrijednih više od 400.000 KM.

Najskuplje službeno vozilo prošle godine koštalo je skoro 99.000 KM, a kupljeno je za potrebe Medicinskog fakulteta u Mostaru. Na drugom mjestu je „škoda“ dobojske Toplane, vrijedna 91.000 KM.

U protekloj godini pokrenute su kupovine 66 vozila hitne pomoći, a završeni su tenderi za njih 28, na što je potrošeno oko dva miliona KM.

Treba napomenuti da su u tri tendera kupovana polovna vozila hitne pomoći. Još manje su tražena vatrogasna vozila, svega 35 puta. Do kraja godine su završeni tenderi tek za nabavku njih 11, za što je potrošeno 1,7 miliona maraka.

Za 161 policijsko vozilo kupljeno prošle godine izdvojeno je 6,2 miliona KM.
Kada se sve sabere i oduzeme, policijskih, vatrogasnih i vozila hitne pomoći ukupno je kupljeno manje nego putničkih.

Tenderski dogovori

Prema podacima BIRN-a, na 87 odsto tendera u toku prošle godine prijavila se samo po jedna kompanija.

Svih pet kompanija koje su 2018. godine imale najveći prihod od tendera, na više od polovine tih tendera one su bile jedini ponuđač.

Direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin rekao je da se često radi o dogovorima, te da se favorizuju određeni ponuđači.

“Jedan ili dva ponuđača su rekli „pa ne bih ja njemu da se mešam u posao“. Mi bežimo od korupcije ka koluziji. To je dogovor ponuđača. Nažaost oni se dogovarju teritorijalno i po ugovornim organima i tako se može vidjeti da po pojedinim ugovornim organima godinama imate iste dobavljače”, rekao je Salčin.

Izvor: srpskainfo.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Za četiri mjeseca 58 hiljada turista više u odnosu na isti period 2019., godini prije korone

Radio Brčko

U BiH prošle godine registrovano više od milion vozila, skoro 60 odsto starije od 15 godina

Radio Brčko

Cjepiva protiv HPV-a nema na tržištu BiH

Radio Brčko