RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: Реалан раст БДП-а у овој години 2,9 одсто а у наредној 3,1 одсто

Реални раст бруто домаћег производа /БДП/ БиХ у овој години успориће се на 2,9 одсто, након што се у прошлој години вратио на 6,5 одсто, наведено је у новом извјештају Светске банке.

Из Свјетске банке предвиђају да ће реални раст БДП-а у наредној години износити 3,1 одсто, а 2024. године 3,5 одсто, те додају да одгођене структурне реформе ометају приступање ЕУ и потенцијални раст производње.

“Рат у Украјини ће вјероватно погоршати притиске на цијене, што ће резултирати стопом инфлације од 4,8 одсто у овој години”, наводи се у извјештају.

Економски раст БиХ, према очекивањима Свјетске банке, биће вођен даљим повећањем приватне потрошње подстакнуте дознакама, заоштравањем тржишта рада и домаћим кредитима у кратком року.

“Улагање у енергетику и инфраструктуру допринијеће стимулацији раста у средњем року, док ће већи извоз вјероватно бити надокнађен већим увозом, углавном за инфраструктурне пројекте”, истакнуто је у извјештају.

Смиривањем утицаја пандемије вируса корона, те превазилажењем политичке кризе у БиХ, очекује се да ће социо-економски програм, који испуњава приоритете за приступање ЕУ, добити пажњу.

Из Свјетске банке упозоравају да би дуготрајни ефекти рата у Украјини имали негативан утицај на агрегатну тражњу у БиХ, кроз ниже пословно повјерење и повјерење потрошача, као и да би неизвјесности и санкције везане за рат успориле опоравак у ЕУ, што би негативно утицало на потражњу за извозом БиХ.

“Спорији раст у ЕУ би такође могао да ограничи дознаке, од којих БиХ зависи, јер оне чине близу осам одсто БДП-а. Ови ризици би се додатно погоршали, ако би се геополитичке тензије пребациле на БиХ и погоршале ионако значајна политичка трвења”, наводи се у извјештају.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Najtraženija zanimanja u BiH – IT i softver inženjeri, prodavači, tesari, zidari…

Radio Brčko

Stanovnici Bosne i Hercegovine danas biraju lokalnu vlast

Radio Brčko

BiH jedina neće imati popis 2021. godine

Radio Brčko