RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: SIDA daje 30.000 KM mladima da svoje ideje pretvore u mikrobiznis

Predstavnici Fondacije “Mozaik” i Švedske razvojne agencije u BiH /SIDA/ potpisali su sporazum o saradnji u okviru koje će Sida, “Lonac” /najveća onlajn i oflajn zajednica za društveno preduzetništvo i aktivizam/ i Omladinska banka u BiH dodjeliti 30.000 KM mladima kako bi svoje ideje, hobije ili interese pretvorili u mikrobiznis.

Saradnja sa Sidom omogućiće mladima da dobiju od 500 do 2.000 KM ekspresnih i bespovratnih sredstava za pokretanje svojih mikrobiznisa, a ukupni fond iznosi 30.000 KM.

Mladim ljudima se smatraju svi između 18 i 35 godina, a potrebno je da registruju novi biznis unutar tri mjeseca od dobijanja novca, kao i da je sjedište tog biznisa na teritoriji BiH.

Biznisi će biti registrovani kao komercijalno poljoprivredno gazdinstvo, samostalno preduzetništvo /Republika Srpska/ ili obrt /Federacija BiH/, a bitno je da upošljavaju minimalno jednu osobu, saopšteno je iz Side.

S obzirom da je riječ o biznisima koje podržava Fondacija “Mozaik”, podrazumijeva se da oni moraju biti korisni i za širu društvenu zajednicu i imati određeni impakt.

Link za prijavu je https://www.lonac.pro/micro-business-details/.

Nakon prijave, mentorski tim “Mozaika” će pomoći mladima u daljem razvijanju prijave – pogotovo u razvijanju mini finansijskog plana, jer je veoma bitno da ideja bude finansijski održiva.

Rok za prijavu je 10. oktobar, a odluku o biznisima koji će dobiti grant donose svi zainteresovani građani koji će svojim glasom, odnosno lajkom pomoći da se izaberu najbolji kandidati. Oni sa najvećim brojem glasova će dobiti bespovratna sredstva.

Od mladih se očekuje da iskoriste ove i slične odlične prilike za pokretanje biznisa, koje im mogu ovoriti vrata i za druge programe Side, a samim time i za veća sredstva.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Mladi tokom vikenda u akciji čišćenja i uređenja Ficibajera

Mirsad Arnautović

Srbija: Mladi piju dvostruko više alkohola nego njihovi vršnjaci u Europi

Sandra Živković

U Travniku počela obuka mladih za rad u IT sektoru

Radio Brčko