BiH

BiH: U oktobru više turista za 52,9 odsto

BiH je u oktobru posjetilo 143.566 turista, što je više za 52,9 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manje za 9,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec.
Turisti su u oktobru ostvarili 292.857 noćenja, što je više za 41,9 odsto u odnosu na isti mjesec lani, te manje za 10,9 odsto u odnosu na septembar, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 38,5 odsto, a stranih 61,5 odsto.

Broj noćenja domaćih turista u oktobru veći je za 30,2 odsto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, te manji za 7,2 odsto u odnosu na septembar, dok je broj noćenja stranih turista veći za 50,4 odsto u odnosu na oktobar lani, te manji za 13,1 odsto u odnosu na septembar.

U strukturi noćenja stranih turista, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske – 15,3 odsto, slijede turisti iz Srbije 14 odsto, Slovenije 9,5 odsto, Turske 5,6 odsto, NJemačke pet odsto, SAD 3,6 odsto, Austrije 2,9 odsto, Italije, Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata sa po 2,7 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 36 odsto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH u oktobru, na prvom mjestu je Island sa prosječnim zadržavanjem od 6,7 noći, slijede Irska sa 4,2 noći, Bahrein sa 3,8 noći, Kuvajt sa 3,7 noći, Kipar sa 3,2 noći, Ukrajina 3,1 noći i Luksemburg sa tri noći.

Turistima je u oktobru u BiH bilo na raspolaganju 19.275 soba, apartmana i mjesta za kampovanje što je više za 6,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine i 41.931 raspoloživi krevet, što je više za 6,6 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine.

Neto stopa iskorištenosti soba u oktobru iznosila je 33,6 odsto, a stalnih kreveta 24,5 odsto, dok je stopa iskorištenosti soba iznosila 25,3 odsto, a stalnih kreveta 18,1 odsto.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima I sličnom smještaju sa učešćem od 95,2 odsto.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!