RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: За опоравак предузећа од пандемије коронавируса зајам од 56 милиона евра

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu od 56 miliona evra u okviru Projekta pružanja podrške za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća za saniranje posljedica pandemije virusa korona.

Bevanda je naglasio da će potpisivanjem ovog ugovora o zajmu biti omogućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj sredstva dodijeli razvojnim bankama u oba entiteta putem kojih će biti finansirane aktivnosti preduzeća koja budu ispunjavala uslove.

Sredstva su alocirana u omjeru 40 odsto za Republiku Srpsku ili 22,4 miliona evra, a 60 odsto za Federaciju BiH /FBiH/ ili 33,6 miliona evra.

“Uslovi zajma su povoljni uz rok otplate 15 godina, uključujući pet godina grejs perioda”, precizirao je Bevanda.

U Republici Srpskoj projekt će sprovoditi Investiciono-razvojna banka i Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske, a u FBiH Razvojna banka i federalno Ministarstvo razvoja, preduzetništva i zanatstva.

Cilj ovog projekta, koji se zatvara 31. decembra 2024. godine, jeste jačanje sistema javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH.

U posebnom dijelu projekta banke su zadužene da otvore kreditne linije koje će kroz podzajmove dati podršu kompanijama da prebrode krizu u poslovanju izazvanu pandemijom virusa korona.

Bevanda je zahvalio rukovodstvu Svjetske banke na podršci privredi u BiH, posebno u ovim vanrednim okolnostima i projektima kojima doprinose boljem kvalitetu života u BIH.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su preduzete radi sprečavanju širenja virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Od jula nije zabilježen nijedan novi slučaj delta soja koronavirusa u BiH

Radio Brčko

U Kini nakon dva tjedna registriran prvi ‘neuvezeni’ slučaj zaraze

Radio Brčko

U Sloveniji od danas bez obveznih maski u zatvorenom

Radio Brčko