BiH

BiH: Zastupnici svih nivoa vlasti u ponedjeljak o nuklearnom otpadu

Zastupnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini koji su kao članovi različitih parlamentarnih stranaka okupljeni u ”Zelenom klubu”, u Parlamentarnoj skupštini BiH organiziraju u ponedjeljak, 25. marta konferenciju o temi “Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“.

S obzirom na postupak i aktivnosti koje vode nadležne institucije u Republici Hrvatskoj radi zbrinjavanja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, članovi “Zelenog kluba” su se usaglasili da je neophodno organizirati jednodnevnu međunarodnu konferenciju koja će se baviti dosadašnjim tokom postupka uspostave predmetnog skladišta/odlagališta.

U okviru tog skupa će, kako je najavljeno, još jednom biti ukazano na moguće štetne prekogranične utjecaje na teritorij i stanovništvo Bosne i Hercegovine, te daljnje pravne radnje i građanske inicijative sa ciljem obustavljanja postupka i sprečavanja uspostave/izgradnje predmetnog odlagališta za radioaktivni i nuklearni otpad.

Na konferenciju su pozvani članovi Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, predstavnici ambasada država članica Europske unije, zastupnici svih nivoa vlasti, predstavnici entitetskih i kantonalnih vlada, nadležnih ministarstava i agencija, stručna i znanstvena javnost, kao i predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button