RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Bosni i Hercegovini šest miliona dolara do 2021. godine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamjenik regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu /FAO/ UN Juriko Šoji potpisali su danas u Sarajevu okvirni program podrške na osnovu kojeg će FAO od 2018. do 2021. godine pomoći sa šest miliona dolara.

Šarović je precizirao da će BiH odmah biti na raspolaganju 700.000 dolara, dok će ostatak biti prikupljan u kontinuitetu i implementiran putem specifičnih programa podrške sistemu, institucijama, obukama, ali i konkretnim projektima samim poljoprivrednim gazdinstvima.

Kao cilj ovog okvirnog dokumenta Šarović je naveo ruralni razvoj, odnosno podršku porodičnim preduzetnicima u seoskim područjima, a posebno ženama i mladim ljudima.

“Jedan od ciljeva programa jeste i podrška ublažavanju uticaja klimatskih promjena koje su evidentne i u BiH posljednjih godina, te korištenje prirodnih resursa”, rekao je Šarović novinarima.

Ističući da je program urađen u saradnji sa svim institucijama iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na nivou entiteta i kantona, Šarović je naveo da će u njegovom sprovođenju učestvovati i Švedska razvoja agencija – SIDA, EU, Švajcarska razvojna agencija i drugi.

“Ovo je važna podrška za BiH s obzirom na potrebe poljoprivrednog sektora koji zapošljava gotovo 19 odsto ukupno radne snage i učestvuje u bruto domaćem proizvodu sa približno sedam odsto”, rekao je Šarović i napomenuo da je nedavno usvajanje Strategije ruralnog razvoja BiH omogućilo današnje potpisivanje programa sa FAO.

Juriko Šoji je izrazila zadovoljstvo potpisvanjem ovog dokumenta, dodajući da FAO sa BiH gradi snažne odnose kada je riječ o razvoju poljoprivrede i ruralnog sektora.

“Drago nam je što smo mogli pružiti podršku Strategiji ruralnog razvoja za BiH. U okviru ovog programa radićemo na više oblasti, uključujući ocjenu lanca vrijednosti, korištenja prirodnih resursa i smanjivanja rizika od katastrofa”, precizirala je Šoji.

Navodeći da se FAO u svom radu zasniva na globalno stečenom znanju, Šoji je podsjetila da je jedan od projekata ove organizacije UN i program jačanja Centra za unapređenje poljoprivrede Sokolac.

Šoji će danas sa saradnicima posjetiti ovaj centar i razgovarati sa predstavnicima lokalne zajednice.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U zapadnom dijelu BiH pada snijeg, ali se ne zadržava na kolovozima

Radio Brčko

IZBORI 2018: SDA najjača stranka iz Federacije BiH, a SNSD iz Republike Srpske

Radio Brčko

Odluka Vijeća ministara: U BiH mogu svi stranci koji imaju negativan PCR test na koronavirus

Radio Brčko