RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

CIK danas odlučuje o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBIH

Na internet stranici CIK-a BiH najavljena je sjednica s jednom tačkom dnevnog reda: “Prijedlog uputstva o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini, obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine”.

Odluka CIK-a postala je prvorazredno političko pitanje budući da bez nje nije moguće u potpunosti provesti rezultate ovogodišnjih izbora, a dok se ne konstituiše Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, ne može se konstituisati ni novi saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Četiri prijedloga

CIK je, kako smo već ranije pisali, pripremio četiri prijedloga o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, dva prijedloga su zasnovana na popisu iz 1991., a dva na popisu iz 2013. godine.

Prva varijanta predlaže da se koristi popis stanovništva iz 1991. godine, uz primjenu člana 8 tačka 3 Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Drugi prijedlog je da se koristi popis iz 1991. godine, ali da se ne primjenjuje princip 1/1/1. Varijanta broj dva predeviđa da ne bi bilo bošnjačkih zastupnika iz Posavskog, BPK, Kantona 10 i ZHK; hrvatskih iz USK, BPK i KS te srpskih iz Posavskog, BPK i ZHK.

Treći prijedlog je korištenje popisa iz 2013. i princip 1/1/1, dok je četvrta varijanta popis iz 2013. godine, ali bez garancije da će iz svakog kantona biti izabran predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

Prema posljednjoj varijanti, u Domu naroda ne bi bilo zastupnika Bošnjaka iz Posavskog kantona, BPK, HNK, ZHK i Kantona 10. Prema istoj varijanti ne bi bilo zastupnika Hrvata iz USK, TK, KS i BPK, dok srpskih zastupnika ne bi bilo iz Posavskog kantona, BPK, SBK i ZHK.

Za i protiv

Većina političkih subjekata, počevši od Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF), Naše stranke (NS) i Nezavisnog bloka (NB) od CIK-a traži da donese odluku utemeljenu na Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Federacije BiH, odnosno da primijeni popis iz 1991. godine.

Na drugoj strani Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pa i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), smatraju da bi CIK trebao raspodijeliti mandate u Domu naroda Parlamenta FBiH na osnovu rezultata popisa iz 2013. godine, kako je to definisano u Izbornom zakonu BiH.

Pravni ekspert Kasim Trnka objasnio je ranije za Klix.ba da je potrebna primjena rezultata popisa iz 1991. godine jer još uvijek nije proveden Aneks VII o povratku izbjeglica.

“U ustavu je jasno rečeno da sve dok se ne provede Aneks VII morat će se primjenjivati popis iz 1991. godine. (…) HDZ i SNSD se zalažu za primjenu rezultata popisa iz 2013. godine kako bi na taj način potvrdili ono što je već učinjeno u ratu”, kazao je Trnka.

Izvor: KLIX

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U BiH sutra u 7.00 časova počinje predizborna ćutnja

Radio Brčko

Potvrđeni rezultati Lokalnih izbora u BiH

Radio Brčko

CIK odlučio: Lokalni izbori u BiH odgađaju se za 15. studeni

Sandra Živković