RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Da li će građani Bosne i Hercegovine ponovno ostati bez pasoških knjižica?

Postoji realna opasnost da bi građani Bosne i Hercegovine mogli ponovno ostati bez pasoških knjižica jer je nabavka upitna zbog komplikacija u postupku koji je pokrenula Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Budući da sporazum o nabavci pasoških knjižica ističe 12. marta IDDEEA je još 28. aprila 2021. godine pokrenula postupak javne nabavke obrazaca pasoških knjižica, a za koji je tenderska dokumentacija objavljena 29. aprila 2021. godine.

Agencija je, međutim, zaprimila dvije žalbe na tendersku dokumentaciju koje su proslijeđeni Uredu za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine zajedno sa izjašnjenima na navode žalbi i kompletnom dokumentacijom vezano za postupak. Tek 19. augusta Ured je, u objedinjenom postupku po žalbama, poništio tendersku dokumentaciju.

Nakon što je izvršila korekcije tenderske dokumentacije na osnovu prethodnog rješenja Ureda za razmatranje žalbi, Agencija je ponovila postupak nabavke obrazaca pasoških knjižica objavom nove tenderske dokumentacije, potvrđeno je Feni u IDDEEA-i.

Međutim, ponovo je pristigla žalba te je Agencija je 16. novembra 2021. godine uputila Uredu za razmatranje žalbi molbu za dostavu odluke po žalbi, a 10. decembra Ured je žalbu ocijenio neosnovanom.

IDDEEA je potom nastavila postupak javne nabavke obrazaca pasoških knjižica, da bi 21. decembra pristigla nova žalba na tendersku dokumentaciju.

Imajući u vidu da su žalbeni navodi isti/slični onima iz prethodne žalbe koju je Ured za razmatranje žalbi odbila kao neosnovanu i cijeneći da će Ured postupiti po žalbi identično kao u prethodnom slučaju jer su žalbeni navodi isti, a i da je do kraja predviđenog roka za dostavu ponuda tada ostalo još samo šest dana, Agencija je očekivala da će u što kraćem roku dobiti odgovor, ali on je stigao tek 2. februara da je žalba odbijena kao neosnovana.

Iz Agencije naglašavaju da je objavljena tenderska dokumentacija u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i svim drugim propisima koji reguliraju oblast putnih isprava.

– Agencija je nastavila postupak nabavke, da bi 8. februara Komisija za provođenje postupka javne nabavke otvorila ponude. Međutim, 11. februara Agencija je ponovo zaprimila žalbu na tendersku dokumentaciju, da bi 14. februara zaprimila i žalbu na zapisnik sa otvaranja ponuda – rečeno je u IDDEEA-i.

Agencija je u uzela u obzir složenost postupka nabavke, pa i činjenicu da se zbog izjavljenih žalbi, a u konkretnom slučaju ih je bilo šet (od jedne firme više puta) nastavak postupka nabavke odgađa se do donošenja odluke, te je gotovo godinu dana prije isteka zaključenog okvirnog sporazuma o nabavci pasoških knjižica pokrenula cijelu proceduru nove nabavke.

– Ured za razmatranje žalbi je po svakoj žalbi odlučivao u prosjeku gotovo dva mjeseca, bez obzira na brojne molbe Agencije da se po njima hitno postupi i apeliranja Agencije na brojne posljedice koje mogu nastati ukoliko se postupak blagovremeno ne okonča – kažu u ovoj agenciji.

Kako navode iz IDDEEA-e na prvom mjestu su im interesi građana te su preduzeli sve zakonom propisane radnje iz svoje nadležnosti i najavljuju da će i dalje nastojati učiniti sve napore kako bi se omogućilo građanima Bosne i Hercegovine uživanja prava na putne isprave.

Kako su mediji ranije pisali IDDEEA za ovu godinu traži 255.000 knjižica, dok joj je za 2023. godinu potrebno 345.000 knjižica. Godinu kasnije taj broj povećava se na 465.000, a za 2025. zahtjeva se isporuka 535.000 knjižica.

Građani BiH već su imali jednom problem s pasoškim knjižicama 2017. godine kada je IDDEEA upravo zbog konstantnih žalbenih postupaka potrošila cijelu godinu na nabavu pasoških knjižica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Istraživanje pokazalo koliku platu žele građani BiH

Radio Brčko

Građani BiH najviše štede novac u stranim valutama, nemaju povjerenja u KM

Radio Brčko

Njemačka: Za one koji dolaze iz BiH i dalje besplatno testiranje

Radio Brčko