BiH

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Širom svijeta, danas se obilježava 3. decembar – Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Izgraditi bolje: prema svijetu sa uključivosti invaliditeta, pristupačnom i održivom nakon Covid-19”.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od milijardu ljudi ima neki oblik invaliditeta i taj broj se stalno povećava.

Osobe s invaliditetom suočavaju se sa siromaštvom, neadekvatnim pristupom obrazovnom sistemu i zdravstvenoj zaštiti, problemima u zapošljavanju, ali i fizičkim barijerama u prostoru.

Pandemija virusa korona dodatno je pogoršala njihov položaj.

Problem obrazovanja izražen u vrijeme epidemije koronavirusa

Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh” u Mostaru, organizirala je Dan otvorenih vrata na kojem su izloženi radovi članova ove udruge.

“Unatoč epidemiji nismo htjeli odustati od obilježavanja 3. prosinca pa smo organizirali nešto kao Dan otvorenih vrata. Građani mogu posjetiti štand s rukotvorinama članova udruge. U mjesec dana ovo je već treće pokazivanje rukotvorina, svaki put se radi o različitim radovima. Želja nam je podijeliti sa sugrađanima našu svakodnevnicu”, kazala je predsjednica Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh” Danijela Kegelj.

Podsjetila je kako je ovogodišnji slogan Međunarodnog dana osoba s invaliditetom “Pogledaj, usprkos koroni, ja to mogu!”, a u okviru aktivnosti vezanih za taj dan Udruga “Vedri osmjeh”, kao jedan od partnera europskog projekta SOCIETIES, provodi kampanju “Zaštitimo osobe s invaliditetom tijekom pandemije Covid-19”.

U okviru tog projekta rađeno je istraživanje u regiji u kojem je sudjelovalo 266 organizacija koje rade s osobama s invaliditetom, te je evidentirano da je čak 106 organizacija civilnog društva potpuno prestalo s radom u vrijeme epidemije.

“Došlo je i do gubitka kvalificiranog osoblja, smanjenja usluga za najugroženije kategorije, smanjenja različitih vidova socijalne zaštite. Snaga jedne zajednice se ogleda i u tome kakvi smo u krizi prema najslabijima, a evo vidljivo je da smo općenito slabi pa je onda lako zaključiti kako je osobama s invaliditetom, koji su definitivno među najranjivijima”, istaknula je Kegelj.

Jedan od velikih problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću je problem obrazovanja, a to je posebice izraženo u vrijeme epidemije.

“Svjedoci smo da se i djeca bez poteškoća teško snalaze, a možete misliti kako je osobama s invaliditetom. Ali, ni tu ne smijemo stavljati sve u isti koš. Kao i uvijek, neki se nastavnici trude više, neki manje. Većina obitelji osoba s invaliditetom živi na rubu siromaštva te zbog toga, kao i zbog samog invaliditeta teško se mogu služiti modernim tehnologijama”, pojasnila je Kegelj.

Udruga “Vedri osmjeh” skrbi za više od 30 osoba. Financira se kroz članarine, projekte i prodaju vlastitih rukotvorina, a već neko vrijeme prima i pomoć Grada Mostara.

“Pandemija koronavirusa itekako utječe na rad naše udruge. Jako je teško jer se potreba za našim uslugama povećala. Članovi udruge koji su bili po nekim drugim ustanovama i institucijama, sada imaju potrebu za dnevnim boravkom u Udruzi, a potrebna je i dodatna psihološka potpora cijelim obiteljima”, kazala je Kegelj.

Ona je upozorila kako je bh. društvo još daleko od toga da prihvati osobe s invaliditetom kao ravnopravne članove.

“Prihvaćanje osoba s invaliditetom veće je nego ranije, ali je status u društvenom smislu još uvijek diskriminirajući. Potrebno je izgraditi sustav u kojemu će te osobe moći ostvariti svoja prava od kojih mnoga i danas postoje samo na papiru. Potrebno je poticati njihove mogućnosti, a ne naglašavati ono što ne mogu. Osobama s invaliditetom ne trebaju samilosni, prigodni ostaci, već ravnopravan i dostojanstven život”, zaključila je Kegelj.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 47/3 1992. godine, 3. decembar je proglašen za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici, unaprijedi pristupačnost okruženja za osobe s invaliditetom i otkloni informaciono-komunikacijske barijere.

Izvor: https://bhrt.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button