RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Oboljeli od multiple skleroze nisu nezadovoljni tretmanom u društvu, ali moglo bi i bolje

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom koji promoviraju Ujedinjeni narodi od 1992. godine. Udruženje oboljelih od multiple skleroze u Brčkom nije nezadovoljno tretmanom od strane društveno-političke zajednice, ali poručuju da bi moglo i bolje. Obezbjeđenjem prostora za parkiranje invalidnih osoba u aktivnost se uključila i Policija Brčko distrikta.

Primarni cilj obilježavanja današnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je promocija razumijevanja za pitanja invalidnosti i mobilizacija podrške dostojanstvu, pravima i boljem društvenom položaju osoba sa invaliditetom.

Predsjednica Udruženja oboljelih od multiple skleroze Brčko distrikta Slavica Jekić za Radio Brčko je kazala da se udruženje u zadnjih desetak godina ne može toliko žaliti na materijalnu podršku za rad od strane Vlade i Skupštine Brčko distrikta.

Jekić je pojasnila da je mnogo puta udruženju pomognuto, ali bilo je i propusta koje, prema njoj, treba otkloniti kako bi se popravio položaj osoba sa invaliditetom u društvu.

U obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom uključila se i Policija Brčko distrikta na način da policija u zadnje vrijeme provodi pojačane kontrole zloupotrebe parking prostora namijenjenih osobama sa invaliditetom.

Portparol brčanske Policije Dževida Hukičević kazala je da Policija Brčko distrikta upućuje apel svim vozačima da prilikom parkiranja vozila na svim parkinzima u Distriktu ne zauzimaju prostor namijenjen osobama sa invaliditetom.

Takođe, obilježavanjem današnjeg dana nastoji se povećati svijest o prednostima koje se mogu dobiti iz integracije osoba sa invaliditetom u svim aspektima političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ako smo slučajno zaboravili: Pravila ponašanja prema osobama sa invaliditetom

Radio Brčko

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Radio Brčko

Брчко: Обољелима од мултипле склерозе отежан приступ љекарима због вируса корона

Дражен Ристић