RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Danas se pušta u opticaj novih 105 milijuna KM u kovanicama

Centralna banka BiH proizvela je 105 milijuna komada kovanica KM u izdanju 2021. godine, koje će od danas postepeno puštati u opticaj posredstvom glavnih jedinica i filijala ove banke.

Proizvedeno je 20 milijuna kovanica apoena od 1 KM, 15 milijuna komada apoena od 50 pfeninga, 20 milijuna komada apoena od 20 pfeninga, 30 milijuna komada apoena od 10 pfeninga i 20 milijuna komada apoena od 5 pfeninga, rečeno je u Centralnoj banci.

Proizvodnja ovih kovanica koštala je oko 2,45 miliona KM.

Kada je riječ o papirnom novcu, kako su naveli, trenutno nije planirano tiskanje novih novčanica nakon izdanja 2019. godine za apoene od 10, 20, 50 i 100 KM.

Nakon završene proizvodnje, u narednom razdoblju planira se pustiti nova godina izdanja novčanica u apoenu od 200 KM, dodali su iz Centralne banke za GS.

U prvom kvartalu ove godine uništeno je 1,8 milijuna komada novčanica KM i oko 5.900 komada kovanica neodgovarajućih za opticaj.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Devizne rezerve Centralne banke BiH 15,96 milijardi maraka

Radio Brčko

U BiH blokirano 100.820 računa poslovnih subjekata

Radio Brčko

CBBiH: Krivotvorine KM su u većini slučajeva loše kvalitete

Radio Brčko